Sponzorské smlouvy VV nesou zřejmě falešný podpis

ČTK ČTK
17. 4. 2011 20:01
Smlouvy směl podepisovat vyloučený poslanec Jaroslav Škárka
Jaroslav Škárka: Byly jeho podpisy na sponzorských smlouvách pravé?
Jaroslav Škárka: Byly jeho podpisy na sponzorských smlouvách pravé? | Foto: Jan Langer

Praha - Na některých loňských sponzorských smlouvách Věcí veřejných je podle týdeníku Respekt za stranu falešný podpis. Smlouvy směl podepisovat z titulu funkce prvního místopředsedy jen vyloučený poslanec Jaroslav Škárka.

Podpisy na mnoha ujednáních jako Škárkovy vypadají, ale je zřejmé, že je někdo zfalšoval, napsal týdeník Respekt ve vydání, které vyjde v pondělí.

"Tohle nevypadá na můj podpis," řekl podle týdeníku při prohlížení některých dokumentů Škárka. Pravost části podpisů zpochybnila rovněž soudní znalkyně a inspektorka v oboru grafologie Anna Grabowská. "Skutečně jde o jinou ruku, je tam zřetelná jiná dynamika, sklon, chybí zúžení a je vidět, že tužka někde uměle navazovala," citoval ji Respekt.

Darovací smlouvy musí strany přiložit k finanční výroční zprávě, kterou odevzdávají každoročně do dubna do sněmovny. Mezi smlouvami se zfalšovaným podpisem jsou podle Respektu například i dva půlmilionové dary od poslance VV Michala Babáka.

Věci veřejné na otázku, kdo podpisy napodobil, prý odpovědět neumí. Stranický mluvčí odkázal podle týdeníku na Škárkovu odpovědnost, který balík smluv stvrdil ve výroční zprávě souhrnným podpisem, že je v dokumentech VV vše v pořádku.

Škárku VV vyloučily potom, co obvinil neformálního stranického šéfa Víta Bártu z uplácení některých poslanců za loajalitu. Se stejným tvrzením přišla také někdejší předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí. Škárka dostal 170 000 korun, Kočí půl milionu. Bárta tvrdí, že se jednalo o půjčky. Skandál s uplácením stál u zrodu nynější vládní krize.

 

Právě se děje

Další zprávy