Sponzoři platili strany i mimo jejich účty, uvedl Rath

ČTK ČTK
17. 11. 2013 12:30
Třeba za ně hradili služby. Šlo o běžnou praxi, řekl exhejtman v nedělní Partii.
David Rath.
David Rath. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sponzoři financovali politické strany i mimo jejich účty tak, že za ně přímo hradili služby, naznačil bývalý hejtman Středočeského kraje a bývalý poslanec David Rath (dříve ČSSD), který je souzen pro podezření z korupce. O financování sociální demokracie se hovoří v některých odposleších. Rath v nedělní Partii televize Prima uvedl sponzorství mimo účty bylo chápáno jako běžná praxe.

"Setkal jsem se s tím ještě dříve než před dvěma lety. Tam víceméně to všichni brali, a to nejenom v rámci sociální demokracie, když jste mluvil s jakoukoli jinou stranou nebo s hnutím, tak to brali jako ustálenou praxi, která se dělá od nepaměti," uvedl Rath.

Soudí, že i díky jeho případu se financování zejména tradičních stran výrazně změnilo. Rath naopak zmínil nová politická seskupení, která měla nákladnější kampaně. "Vůbec netušíme, odkud ty peníze plynou," podotkl Rath, které tento týden soud propustil po roce a půl z vazby.

Skupina okolo Ratha podle žalobce způsobila škodu ve výši desítek milionů korun. Sedmimilionovou částku dostal podle obžaloby jen za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V kauzách figurují například někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, bývalý poslanec Petr Kott.

Sponzory podle Ratha sháněla pro ČSSD i Pancová. Příslib oslovení možných sponzorů podle exhejtmana zazněl taky od Ivany Salačové, jež v kauze figuruje jako spolupracující obviněná.

 

Právě se děje

Další zprávy