Spolupráci s Babišem se nebráním, říká odcházející Marvanová

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
3. 6. 2014 15:56
Končící první náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Hana Marvanová odmítla, že by od Andreje Babiše dostala nabídku místa na financích.
Hana Marvanová
Hana Marvanová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Přestože ministr financí Andrej Babiš v neděli prohlásil, že odcházející náměstkyni ministryně spravedlnosti Haně Marvanové nabídl, aby mu dělala poradkyni, ona sama to nevnímala jako nabídku funkce, byť neformální.

"Nevnímala jsem to jako post poradce, určitě ne. Považuji to za nadbytečnou otázku," řekla v úterý Aktuálně.cz. "Říkal to tak i mně, že stojí o mé rady, o nějakou spolupráci na legislativě. Pokud je zájem řešit problémy, tak jsem se nikdy nebránila spolupráci a nebudu se jí bránit ani tady," dodala s tím, že z jejího pohledu nešlo o nabídku křesla na ministerstvu financí.

Marvanová se s Babišem znovu sešla v úterý, řeč však nebyla ani o jeho nedělní nabídce, ani o kandidatuře do Senátu, kterou šéf hnutí ANO v souvislosti s Marvanovou zmínil. "Ani jsme to nezmínili. Ani já sama jsem to ještě neřešila, dejte mi ještě chvíli," podotkla.

Hlavním tématem krátké úterní schůzky tak bylo předání agendy Robertu Pelikánovi, který post po Marvanové převzal a který doposud působil jako šéf legislativního odboru na ministerstvu financí. Babiše rovněž zajímalo, v jakém stavu jsou práce na reformě exekucí a jak rychle je možné tuto otázku řešit.

Spolupráce trvala dva měsíce, pak nastaly spory

Hana Marvanová oznámila odchod z ministerstva spravedlnosti po nedělní schůzce se šéfem ANO, které se zúčastnila i ministryně Helena Válková. Ta si přitom někdejší advokátku přivedla na ministerstvo s tím, že spolu prosadí potřebné změny.

"Pochopitelně, má pro to veškeré předpoklady, jak říkám, nejenom ty profesionální, ale i morální," zdůvodňovala svůj výběr ještě před svým jmenováním.

O necelých pět měsíců později už však situace byla jiná a Válková nyní mluví o ztrátě důvěry. "Tento typ jednání, kdy někdo, kdo vás nerespektuje jako nadřízeného, jako ministryni, jsem nezvládla tak, jak jsem si představovala, protože jsem předpokládala, že paní náměstkyně bude akceptovat svoji roli, bude loajální, budeme spolu řešit postupy. A nebude to dělat někdy i za mými zády," prohlásila v úterý DVTV.

Podle Marvanové neshody na způsobu práce trvaly zhruba dva měsíce, tedy polovinu doby, co Marvanová na ministerstvu strávila. Na její odchod podle jejího názoru kromě Válkové tlačili i lidé z prostředí justice a advokacie. Nelíbily se jim totiž razantní změny, které prosazovala. Šlo například o snížení odměn advokátů u bagatelních pohledávek nebo zavedení otevřeného výběrového řízení na jmenování některých soudních funkcionářů.

Proti slovům Marvanové se však důrazně ohradil šéf České advokátní komory Martin Vychopeň, který se sám zúčastnil několika jednání s Válkovou i Marvanovou. "Je pravda, že naše vystupování na těchto setkáních bylo razantnější, to ale až poté, co jsme byli informováni, že ministerstvo vedlo několik separátních jednání s představiteli a tvůrci návrhu novely občanského soudního řádu," uvedl Vychopeň do prohlášení.

Komora však podle něj žádný zákulisní tlak na odvolání Marvanové nevyvíjela. "Mediální vyjádření kolegyně Marvanové proto považuji za nepravdivá, zavádějící a ze stavovského hlediska za neetická," vystoupil proti tvrzením Marvanové předseda komory Vychopeň.

 

Právě se děje

Další zprávy