Spolupráce s ODS? Jen v zájmu EU, řekl Paroubek online

Martina Macková
13. 11. 2008 11:45
Předseda ČSSD začal odpovídat po 11:00
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se možná více než dva roky od voleb stane šéfem sněmovny.

Do čela dolní komory ho může posadit české předsednictví v EU. Právě o tom je totiž dohoda, kterou se snaží s opozicí uzavřít premiér Mirek Topolánek. Nabídka je jasná: klid zbraní a konstruktivní podpora důležitých zákonů za proevropštější přístup a funkci pro předsedu nejsilnější opoziční strany.

Právě o tomto vyjednávání hovořil online šéf opozice Paroubek se čtenáři Aktuálně.cz. Odpovídat začal ze sídla strany - Lidového domu - krátce po jedenácté hodině. A jen dva dny poté, co si s premiérem řekli své podmínky pro případnou dohodu.

Sám se zatím v křesle předsedy sněmovny nevidí. "Zatím není o čem jednat. Nejprve jde o principy, to znamená o obsah možné spoluúčasti ČSSD na předsednictví Rady EU, a pak půjde možná o personální záležitosti," řekl online Paroubek.

S ODS je ochoten jednat právě jen o podpoře předsednictví. I nadále odmítá, že by ČSSD zvedla ruku pro jakýkoli reformní návrh Topolánkovy vlády.

Sociální demokraté dále požadují schválení Lisabonské smlouvy do konce roku. Premiér ji hodlá nechat projít parlamentem až po kongresu ODS, který bude volit nového předsedu. Sociální demokraté také chtějí od vlády jasné slovo: Zda a kdy bude v Česku zavedeno euro.

Odpovědi Jiřího Paroubka čtěte zde:

Odpovězeno: 13. 11. | 11:11Autor: Jan Stárek

Otázka: Dobrý den pane Paroubku.
Mám jen jednu otázku na kterou zkuste pravdivě odpovědět. Jak chutná moc? Mám dojem, že v originále zní „ako chutí moc“

Jiří Paroubek: Tahle otázka nedává smysl. Jako předseda opoziční strany žádnou reálnou moc nemám.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:15Autor: Mirek Nosek

Otázka: 1) Nemyslíte si, že je lepší pro ČSSD(!), že u nás vládne vláda M. Topolánka s podporou 4 přeběhlíků, než kdyby tady byla velká koalice koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL? Tak jak to původně mělo nakonec být (v prosinci 2006), ale ODS to odmítla. Jak s odstupem času hodnotíte možnost této velké koalice?

Jiří Paroubek: Já jsem od začátku věděl, že vytvoření případné koalice ODS, ČSSD a lidovců by pro ČSSD nebylo výhodné. Ale bylo by to dobré pro zemi. Odpadly by metody politické korupce, které bylo nutné ze strany ODS použít ve vztahu k Melčákovi a Pohankovi. Bylo by možné udělat celou řadu rozhodnutí, které tato vláda prostě nemůže udělat, protože je slabá. Také reformy by měly jinou, mnohem přijatelnější podobu pro běžného občana. Pro sociální demokracii by to znamenalo, že by prohrála příští volby do Poslanecké sněmovny. Dnes by se pohybovala na nějakých 20 - 25 procentech volebních preferencí. Zájem politické strany není vždy totožný se zájmem státu. Zájmem státu je, aby měl co nejstabilnější vládu. To by široká koalice, s velkou podporou v Poslanecké sněmovně splňovala. Ale nebylo by to v zájmu ČSSD, tedy mocenském zájmu. Pan Dalík rozhodl tohle těžké dilema za nás. Věřím, že za to ODS velmi tvrdě zaplatí.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:18Autor: Michal Macek

Otázka: dobry den pane predsedo,muzu se zeptat jestli bude vase strana iniciovat hlasovani o vyjadreni neduvery vlade (tak jako uz nekolikrat) i behem naseho predsednictvi EU?
nebo po dobu predsednictvi budete s koalici urdrzovat primeri?

Jiří Paroubek: Já si nemyslím, že součástí nějaké dohody nebo dokonce písemné smlouvy s ODS na dobu evropského předsednictví může být něco, co by zabránilo ČSSD se chovat jako opoziční strana. My můžeme deklarovat společně vůli pracovat na úspěchu českého předsednictví a kroky, které k tomu povedou. Těžko se zavazovat ze strany vlády, že nebude předkládat některé zákony, které nás dráždí a zase z naší strany, že proti těmto zákonům nebudeme tvrdě vystupovat. A může se stát cokoliv, co povede k našemu rozhodnutí požadovat ukončení činnosti vlády ODS. To znamená, že nebudeme podepisovat žádnou opoziční smlouvu ani žádný toleranční patent.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:21Autor: Petr

Otázka: Jste si jistý že to nedopadne jako za zemana? Tehdy nikdo nic nemohl a vládlo bez vládí protože zákony se neschvalovali právě kuli koaliční smlouvě. A jak budete chtít svázani smlouvou prosadit své body volebních slibů?

Jiří Paroubek: Ale my žádnou opoziční smlouvu podepisovat nebudeme. My, pokud se na tom vůbec dohodneme, podepíšeme smlouvu o společném postupu v předsednictví České republiky v Radě EU. To znamená, že opoziční činnost sociální demokracie bude ve všech ostatních oblastech pokračovat. Úvahy o tom, že jsme podpořili ten nebo jiný zákon v posledních dnech, nemají souvislost s připravovanou dohodou. Pokud by se někdo podíval zpátky, ve sněmovně jsme podpořili 80% předloh vládních zákonů. Nepodpořili jsme ale ty tzv. reformí zákony a ty nebudeme podporovat nadále.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:24Autor: Tomáš Abraham

Otázka: Nepřipadá Vám toto kupčení za trapné a nízké. Předvolební proklamace o nulové toleranci jsou ty tam.
Proč rázně nezakročíte proti stavu vyjednávání v UL?

Jiří Paroubek: My jsme nikdy nemluvili o nulové toleranci. To jste si spletl volební období. Nulovou toleranci dělala v minulém období ODS. My jsme dělali a budeme dělat výběrovou opoziční politiku. Budeme vždycky proti tzv. reformním zákonům této vlády. Žádné kupčení neděláme. Ostatně, ani vy jsme neuvedl jediný příklad takového "kupčení". Pokud jde o můj případný zákrok ve vyjednávání v Ústeckém kraji, nevím, co máte na mysli. V tuhle chvíli nejsou jistí ani koaliční partneři ČSSD, a neznám ani obsah koaliční smlouvy. Odpovědnost za vyjednávání si každý kraj nese sám. Já nejsem poručník jednotlivých krajských organizací sociální demokracie. Jsou to všechno dospělí lidé, dost zkušení na to, aby věci dotáhli do úspěšného konce.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:25Autor: Zdeněk Pospíšil

Otázka: Myslím si, že po příštích volbách do Sněmovny, které vyraje drtivě ČSSD by byla nejpoctivějším řešením velká koalice ČSSD a ODS? Souhlasíte? Topolánek jako místopředseda vlády?

Jiří Paroubek: Přiznám se, že nechápu logiku vašeho vyjádření. Pokud bude ODS poražena, budu vždycky hledat jiné koaliční partnery nežli ODS.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:26Autor: Luděk

Otázka: Domnívám se, že nějaká, byť minimální dohoda o neútočení a spolupráci mezi Vámi a Topolánkem je nezbytná, neboť v příštím roce budeme pod "drobnohledem" EU ?

Jiří Paroubek: V otázkách evropského předsednictví České republiky můžeme spolupracovat s ODS a s celou vládou. V jiných otázkách si to neumím představit.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:29Autor: stanley

Otázka: Dobrý den. Myslíte si,že při a po předsednictví ČR EU se bude politika ČR více naklánět politice EU než zachovávat suverenitu?

Jiří Paroubek: Myslím, že suverenitu v rámci EU máme dostatečnou. Jde o to, abychom byli v době evropského předsednictví schopni vést Evropskou unii. Česká sociální demokracie, i když v jiných otázkách zůstává v ostré opozici vůči vládě, v této jedné otázce, v této jedné oblasti s ní může v zájmu země spolupracovat. To vůbec neznamená náš souhlas s některou z reforem Topolánkovy vlády. Chci říci, že určitá forma spolupráce mezi koalici a opozicí je běžná v každé evropské zemi, která zažívá předsednictví EU.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:34Autor: Tomáš

Otázka: Mám dotaz ohledně EURA proč ho tak rázně prosazujete? Chcete se zavděčit exportérům, nebo si myslíte, že EURO bude přínosem pro Česko za jakékoli situace?
Jinak konečně vidím od ČSSD nějaký rozumný postoj a to v době předsednictví skutečně táhněte za jeden provaz... Prosím. Děkuji

Jiří Paroubek: Na tuhle otázku jsem odpověděl stokrát. Tedy nejméně. Přeci nejde o zájmy exportérů. Exportéři vyvážejí české zboží. České zboží vyrábějí čeští dělníci. Pokud zpevňování kurzu české koruny znamenalo pokles zájmu o české výrobky, znamenalo to také pokles zájmu o pracovní sílu. Současné kolísání kurzu české koruny není dobré pro export. A není dobré ani například pro cestovní ruch. Jinak řečeno, pokud nebude odbyt výrobků v zahraničí, bude stoupat nezaměstnanost. A to bychom určitě nechtěli. Kromě toho, pokud ve středoevropském regionu zůstane jediná samostatná měna, tedy česká koruna, a všechny ostatní země přejdou v krátké době na euro, můžeme se stát předmětem útoku zahraničních spekulantů. Tedy přesněji, tím předmětem útoku se může stát česká koruna. Se všemi důsledky, které by to mělo například na její výslednou hodnotu, a například na výslednou hodnotu životních úspor drobných střádalů v bankách atd. Pokud vyvážíme do eura podstatnou část zboží a služeb, měli bychom využívat také výhody, kterou nám poskytuje společná měna.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:36Autor: Lukas Svoboda

Otázka: Dobry den pane predsedo, docetl jsem se o reakci pana Vlcka na jednani o nem bez neho. Osobne si myslim, ze pan Vlcek je dobrym predsedou a urcite i stranikem a nemelo by se tedy i snim toto dojednat?

Jiří Paroubek: Zatím není o čem jednat. Nejprve jde o principy, to znamená o obsah možné spoluúčasti ČSSD na předsednictví Rady EU, a pak půjde možná o personální záležitosti. Tak jsem informoval kupříkladu i dnešní schůzu politického grémia ČSSD. Úvahy o změně v čele Poslanecké sněmovny jsou předčasné. Nevíme, zda se dohodneme s ODS v těch principiálních otázkách. Z tohoto hlediska mě obsazení funkce předsedy Poslanecké sněmovny zajímá až na posledním místě. Ostatně nebyl jsem to já, kdo přišel s tímto námětem či nabídkou.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:42Autor: Helena

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si že vaše spolupráce s komunisty ČSSD může uškodit?? Pochybuji že voliči ČSSD by si to přáli

Jiří Paroubek: Víte, dostávám dopisy zhruba trojího typu. A ty hromádky jsou zhruba stejně vysoké. V jedné hromádce jsou dopisy, kdy mě naši voliči říkají, proč nedělat koalice s komunisty. V druhé hromádce jsou dopisy, které mě nabádají, abychom nezrazovali voliče a nedělali koalice s ODS. A v třetí hromádce jsou dopisy, které mě vyzývají, abychom nikdy neudělali koalice s proradnými lidovci. Abychom nemuseli s nikým dělat koalice, potřebovali bychom vyhrát volby natolik, abychom měli absolutní většinu mandátů. To se v žádném kraji bohužel nestalo. Proto musíme jít vždycky cestou menšího zla. To podstatné, co je, je to, že:
1. V každém kraji prosadíme své programové priority - ostatně, ať nám lidovci či ODS nebo oboje pomohou splnit náš program; určitě to neupevní ani vládní koalici, pokud například na úrovni krajů půjde ODS proti poplatkům ve zdravotnictví a naopak pan Julínek je bude prosazovat.
2. V každém kraji, v případě každé koalice, budeme mít většinu v krajské radě, což znamená, že můžeme každého našeho koaličního partnera přehlasovat. A to není žádná zrada voličů. Sociální demokracie splní program, ke kterému se zavázala a ani v běžném chodu krajů nepřipustí přehnaný vliv jakéhokoliv koaličního partnera.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:47Autor: Ondřej Kočovský

Otázka: Dobrý den, i když jsem pravicový volič, gratuluji k vítěztví. Měl bych dva dotazy. 1) Nebylo možné s ODS stejně konstruktivně vyjednávat už od voleb do PS? 2) Je možná dohoda,že za podporu Lisabonské smlouvy by ČSSD byla ochotna umožnit ratifikaci smluv k radaru ? Díky za odpovědi a hodně štěstí.

Jiří Paroubek: K Vašim otázkám: 1. připomínám, že konstruktivně společně jednáme jen o evropském předsednictví ČR; chci jenom připomenout, že v listopadu a prosinci 2006 jsme jednali s ODS a s lidovci o vstupu ČSSD do společné vlády. Poté, co se ODS dalíkovsky vydala cestou politické korupce, my jsme se vydali cestou důsledné opoziční práce. Když do vás někdo kope, tak mu určitě nenastavujete ještě druhou část pozadí, aby mohl v kopání pokračovat.
2. Sociální demokracie chce podpořit Lisabonskou smlouvu. Ten, kdo se chová podivně v této otázce je ODS. Její předseda vlády podepsal v Lisabonu smlouvu, tak by měl udělat vše pro její ratifikaci. Přitom jeho strana medituje o tom, jak tuto smlouvu potopit. Nezlobte se, to mi nepřipadá rozumné. My si pro podporu tohoto vládního návrhu neklademe žádné podmínky, ale pokud si někdo myslí, že ještě nádavkem bychom měli schválit smlouvu o radaru, tak by si měl dát mokrý hadr na hlavu. Smlouva o radaru je jiný příběh a sociální demokracie je proti umístění amerického radaru na našem území. Nebude tedy hlasovat pro ratifikaci smluv se Spojenými státy.

Odpovězeno: 13. 11. | 11:50Autor: Jana

Otázka: Dobrý den. Proč není jednou z podmínek tolerance vládě, aby post ministra opustil kontroverzní Langer? nevadí Vám, že má kontakty na mafii a že zneužívá policii k politickým cílům?

Jiří Paroubek: Ale my neděláme žádný toleranční patent, případná smlouva o spolupráci mezi vládou a ČSSD v evropském předsenictví ČR se nebude týkat jiných otázek. My nebudeme říkat vládě, co má dělat a oni to nemohou říkat nám. Když budou předkládat nerozumné věci, musí počítat s naší tvrdou reakcí. Pokud udělají hrubé chyby, buď vláda nebo její ministři, musí očekávat tvrdou reakci od nás včetně našich požadavků na odstoupení takového ministra. Odstoupení ministra Langera jsme žádali nejméně desetkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy