Špidla exkluzivně: Jestli Füle projde? Otevřená věc

Johana Grohová, Brusel
13. 11. 2009 0:01
Odstupující český eurokomisař poskytl rozhovor Aktuálně.cz
Vladimír Špidla
Vladimír Špidla | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Vladimír Špidla není zklamaný, že nebude dalších pět let českým komisařem v Bruselu.

"Jsem příliš dlouho v politice, abych věděl, že kariéra v tomto oboru je nejistá. Každý politický úkol je na dobu určitou. Já to respektuji, vláda na to měla právo. Je to součást politického života," říká Špidla v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

O svém nástupci, kterého vybrala Fischerova vláda, říká: "Znám pana Füleho z doby, kdy jsem byl premiérem, a měl jsem ho za kompetentního člověka. Proto byl také v relativně významných funkcích. Ale jak to bude posuzovat parlament, který se skládá z řady politických proudů, to je otevřená věc."

V Bruselu má Špidla pověst slušného člověka, odborníka a oddaného zastánce evropských sociálních vymožeností, který ale nedokázal zaujmout.

Zahraniční novináři si obvykle stěžují na Špidlovu nesrozumitelnost při rozhovorech, kdy se pouští do nečekaných historicko-sociálních exkurzí. Také Špidlovy projevy nepatří mezi nejvyhledávanější rétorická cvičení v centru evropské politiky.

Skládačka jménem Evropská unie
Skládačka jménem Evropská unie | Foto: Repro Aktuálně.cz
Rozhovor s končícím eurokomisařem:
Brusel nám nerozumí, říká Vladimír Špidla

Nejsem komunikátor

On sám v rozhovoru připustil, že "skutečně není žádný velký komunikátor", což je jedna z výtek, které se na jeho adresu ozývají nejčastěji také z diplomatických a politických pater v Česku i v Bruselu.

"Když se ale podívám, co bylo o mé práci publikováno, tak je to takových tři sta stránek v nejprestižnějších denících Evropy. A nebyl jsem v nich rozšlapán jako někdo nekompetentní," odpovídá na kritiku.

O své další budoucnosti zatím jasno nemá. Na otázku, zda bude chtít dál jinak pracovat pro Evropskou unii, anebo se vrátí do české politiky, odpověděl složitě a obecně. Říká, že chce "dál rozvíjet evropský sociální model a zároveň i potenciál České republiky, aby lépe těžila ze svého členství v Unii". Jak přesně a na jaké pozici toho hodlá dosáhnout, ale zatím neví.

Jednu z alternativ je nabízená kandidatura do Senátu, kterou mu jako náhradu nabízí předseda ČSSD Jiří Paroubek. Špidla ji zatím neodmítl ani nepřijal.

Přímo v komisi nezůstanu

V Evropské komisi na jiné pozici nicméně nezůstane. "Je pravda že mám zájem o politický kontakt s komisí, aby zkušenosti, které jsem získal, mohly sloužit dalšímu vývoji. Ale představu, že bych mohl pracovat jinak v komisi, tak tu jsem neměl. Spíš počítám s tím, že bych se účastnil práce některých nadací či nevládních organizací," říká.

Na rozdíl od svých spolustraníků v ČSSD se opatrně vyjadřoval i na téma české výjimky z Listiny základních práv, jež je součástí Lisabonské smlouvy. Podle něho se dodatečným požadavkem o výjimku Česká republika oslabila jak diplomaticky, tak v oblasti sociálních práv.

Klíčové ale podle něho bylo to, že se nakonec podařilo získat podpis českého prezidenta a smlouva byla definitivně ratifikována.

 

Právě se děje

Další zprávy