Špičky ODS neohlášeně jednaly o osudu vlády

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
15. 4. 2011 13:41
Od předčasných voleb po velkou koalici, to říká ODS v posledních hodinách
Místopředseda ODS Pavel Blažek přichází do Kramářovy vily.
Místopředseda ODS Pavel Blažek přichází do Kramářovy vily. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejužší vedení ODS mimořádně jednalo za zavřenými dveřmi v Kramářově vile o osudu vládního kabinetu.

Kromě grémia strany dorazili i další významní představitelé strany, hlásí reportérka Aktuálně.cz

Po skončení jednání premiér Petr Nečas prohlásil, že grémium Občanské demokratické strany schválilo "naprosto jednoznačně dosavadní postup vyjednavačů".

"Jednoznačný závěr jednání je, že grémium podporuje institucionální řešení stávající politické krize, to znamená pokračování jednání tří koaličních stran, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, s cílem dosáhnout dodatku koaliční smlouvy," uvedl premiér.

Nečas dále uvedl, že politické grémium se zabývalo také jednotlivými variantami řešení současné koaliční krize, kolik variant však občanští demokraté mají a jaké řešení přináší, předseda vlády uvést nechtěl.

ODS nechce "ozbrojené ochranné oddíly ABL" 

Ještě před začátkem schůzky zástupci ODS hovořili o řadě variant, se kterými na jednání míří.

Například poslanec Marek Benda zcela vyloučil, že by se nyní jednalo o možnosti předčasných voleb.

"Předčasné volby jsou krajně nešťastné řešení. Nechce je nikdo a když budou, tak tady možná budeme mít desetiprocentní Věci veřejné, ale taky možná desetiprocentní Dělnickou stranu nebo další podobné," myslí si Benda.

Pro místopředsedu Pavla Blažka je však spolupráce s Věcmi veřejnými zcela nepřijatelná. Z jeho pohledu by bylo nejlepší, kdyby se ODS dohodla na spolupráci s TOP 09 a ČSSD.

"Základní otázka je, zda jsou Věci veřejné politickou stranou. A já tvrdím, že nejsou. Protože jednak neumožňují svobodné hlasování ani svým poslancům, současně mají svou rozvědku a ozbrojené ochranné oddíly jménem ABL. Pro mě osobně je spolupráce s nimi nepřijatelná a nezbývá nic jiného, než aby se tři politické strany, které ve sněmovně jsou, nějakým způsobem domluvily, začaly komunikovat a pokusily se najít dlouhodobější řešení," řekl před jednáním grémia Blažek.

Nejužší vedení ODS se sjíždí na jednání do Kramářovy vily:

Blažek současně vyloučil, že by se ODS chystala vládnout pouze s ČSSD. "Velká koalice je pro mě nepřijatelná. Všechny tři subjekty se musí zapojit do společného díla zvané změna politického systému, zejména volebního, a myslím, že by mohly jednat o reformách a ještě v tomto složení sněmovny je schválit," uvedl.

Jeho stranický kolega a předseda senátorského klubu ODS Richard Svoboda nicméně řekl, že se ODS ještě pokusí dojednat pokračování trojkoaliční vlády.

"Existuje řada řešení, ale v tuto chvíli je pro nás prioritou udržení trojkoaličního projektu. Výsledek by měl být určující pro jednání výkonné rady, která se koná v pondělí," prohlásil pro Aktuálně.cz Svoboda.

Petr Nečas ve čtvrtek po jednání vládních špiček prohlásil, že existuje sedm variant, jak současný koaliční rozkol vyřešit. Nic konkrétního ovšem nesdělil.

Největší boj se nyní zřejmě odehrává o ministerstvo vnitra. Věci veřejné jej nechtějí pustit ODS, občanští demokraté zase vylučují, že by jej dál mohli vést lidé z VV, kteří jsou spjatí s bezpečnostní agenturou ABL. Ve hře je tak kompromisní varianta, že do křesla šéfa resortu vnitra by mohl usednout nestraník, na kterém by se všechny tři vládní subjekty shodly.

 

Právě se děje

Další zprávy