"Soudruzi si musí utáhnout opasky." KSČM loni hospodařila se ztrátou 20 milionů

ČTK ČTK
30. 3. 2019 16:28
KSČM loni hospodařila se ztrátou zhruba 20 milionů korun, přičemž příjmy se pohybovaly kolem 140 milionů korun. Na ztrátě se podepsaly nižší příspěvky státu hlavně za předloňské sněmovní volby a za poslance, jichž mají nyní komunisté pouze 15. Deficit byl ale zhruba o třetinu nižší než původně plánovaný, řekl místopředseda strany pro ekonomiku Václav Ort.
Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání Ústředního výboru KSČM 20. října 2018
Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání Ústředního výboru KSČM 20. října 2018 | Foto: Radek Bartoníček

"Strana není ohrožena finančně, jsme zabezpečeni," uvedl Ort. Na celostátní konferenci koncem dubna chce ale navrhnout úspory ve výdajích strany tak, aby rozpočet na příští rok mohl být sestaven jako vyrovnaný.

Peníze chce Ort získat prodejem nepotřebných nemovitostí, zvýšením cen pronájmů nemovitostí, které loni přinesly do stranické pokladny 34 milionů korun, i snížením odměn stranickým funkcionářům. "Budou si muset naši soudruzi ve funkcích trošku utáhnout opasky," uvedl místopředseda KSČM.

Slibuje si také zvýšení státního příspěvku za europoslance po letošních volbách, pokud v nich KSČM získá více než dosavadní tři mandáty. Na kampaň pro evropské volby strana vyčlenila 7,5 milionu korun, náklady by se ale mohly zvýšit až na 12 milionů. Investice v řádu osmi až deseti milionů korun plánují komunisté do nutné vnitřní rekonstrukce pražského sídla strany.

Na loňských výdajích strany se podepsaly mimo jiné náklady na kampaň pro obecní volby ve výši devíti milionů korun a na neúspěšné senátní volby ve výši sedmi milionů korun. KSČM v senátních volbách neuspěla a ztratila i svého jediného zástupce v horní komoře. Z členských příspěvků získali komunisté 14 milionů korun. Nejvyšší sumu strana dostala formou darů od svých zvolených zástupců.

Širší vedení strany v sobotu zprávu o hospodaření, která má být do 1. dubna odevzdána Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, schválilo.

Předloni KSČM dosáhla zisku 23,4 milionu korun, přičemž příjmy dosáhly 164,9 milionu korun a náklady 137,3 milionu korun, z toho 28,9 milionu korun představovaly náklady na sněmovní volby a 51,9 milionu korun mzdové náklady. V roce 2016 strana hospodařila se ztrátou téměř 9,2 milionu korun, o rok dříve byla v zisku.

Většina stran zastoupených v Poslanecké sněmovně hospodařila loni se ztrátou. Zisk vykázali Starostové a nezávislí.

 

Právě se děje

Další zprávy