Soudný den: rozhodne se v ODS

Sabina Slonková, Petr Holub
21. 7. 2006 0:00
Praha - Co platí teď, za pár hodin už platit nemusí. Poslední dny ukázaly, že vyřešit volební pat politici nejsou zatím schopni. Uvnitř: Varianty vývoje

Už pevně narýsovaný scénář šéfa ODS Mirka Topolánka a lidovců Miroslava Kalouska o podpoře kandidáta ČSSD (Lubomíra Zaorálka) na post šéfa sněmovny zhatily vnitřní spory v ODS. Někteří její politici označili návrh za příliš vstřícný k sociálním demokratům. Jeho součástí totiž nebyl výměnný obchod, podle něhož by ČSSD nechala žít kabinet v čele s Topolánkem.

Koalice tak nakonec vzala svůj veřejně oznámený návrh zpět a pokus o odblokování sněmovny začíná znovu od začátku. Zvrat nepřinesla ani narychlo svolaná noční schůzka koaličních lídrů se sociálními demokraty. "Je to jen pro formu, čekáme na jejich skutečné návrhy," řekl člen vedení ČSSD.

Na schůzce padala jen známá stanoviska. Trojkoalice je ochotná podpořit Zaorálka, nikoliv však dnes, takže další pokus zvolit šéfa sněmovny nejspíš opět ani nezačne. Bude se dál jednat o programu mezi trojkoalicí a ČSSD, což si Jiří Paroubek nechá schválit vedením své strany v sobotu. To bude pro příští dny jedno ze dvou klíčových rozhodnutí. Druhé vynese už dnes ODS (čtěte níže).

Foto: Aktuálně.cz

Varianty nejbližšího vývoje jsou přitom nyní jen tři:

  • 1. Politici se nedohodnou vůbec na ničem, šéf sněmovny zvolen hned tak nebude a politické debaty se povlečou další týdny.
  • 2. Koalice se s ČSSD nakonec domluví, umožní zvolení Lubomíra Zaorálka do čela sněmovny a spokojí se se slibem sociálních demokratů, že za určitých podmínek jsou ochotnu tolerovat Topolánkovu vládu (přičemž to ale nemusí být vláda koaliční, ale nakonec třeba jen menšinový kabinet se širší podporou ve sněmovně)
  • 3. Vyloučena není ani možnost, že si to koalice opět rozmyslí a nechá Zaorálka zvolit bez dalších podmínek. O toleranci koaliční vlády by pak její lídři vyjednávali až po volbě sněmovny.

"V tuto chvíli je skutečně možné, že to zase vezmeme zpátky. Jako pravděpodobnější varianta se ale jeví ta, že volba šéfa sněmovny bude odložena a nějaká forma dohody vznikne v příštím týdnu," uvedl jeden z lídrů ODS.

Sociální demokraté dávají najevo, že na tahu jsou nyní zástupci koalice. Ti mají zatím největší problém s rozpolcenou ODS.

Kritici dosavadního Topolánkova vyjednávání v čele s místopředsedy Pavlem Bémem a Petrem Bendlem považují poslední manévry za příliš velké riziko, které poprvé otevírá Paroubkovi cestu k menšinové vládě. Hlavní obava zní: "Podporu několika koaličních poslanců už šéf ČSSD může mít domluvenou."

Pravda v ODS se ukáže: poprvé od voleb 

Spor uvnitř vedení nejsilnější strany ilustruje hlavní dilema, kterému občanští demokraté čelí. Bez dohody se sociálními demokraty není možné ustavit vládu, příliš velkou vstřícnost k ČSSD by však mohli voliči hodnotit jako zradu a potrestat ODS při říjnových komunálních a senátních volbách.
 
Situace v ODS by se měla pročistit už během dneška, na kdy je svolaná výkonná rada strany, na níž bude poprvé od voleb jasné, nakolik má současný kurs pražských špiček podporu stranických kolegů v regionech.

 

Právě se děje

Další zprávy