Soudci podali už přes 1300 žalob na na dorovnání platů

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
4. 2. 2015 18:15
Na středečním jednání rozhodnutí nepadlo, zástupci vlády se ještě tento týden sejdou s představiteli justice, kabinet chce rozhodnout v pondělí. Celkem by stát mohl zpětně vyplatit až pět miliard.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Soudci neotáleli, jak dopadne rokování vlády o jejich platech, a ve velkém začali uplatňovat své nároky. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) už podali více než 1300 žalob.

"Velmi mě mrzí, že zástupci justice ani nepočkali na výsledek jednání české vlády," konstatoval Sobotka po jednání kabinetu. Ministři na tiskové konferenci neupřesnili, kolik žalob je starších a kolik jich přišlo po rozsudku Nejvyššího soudu.

Vláda bod ve středu přerušila, vrátí se k němu v pondělí. Chce ještě hledat způsoby, jak minimalizovat ztráty. Ministryně spravedlnosti a práce by měly do té doby dodat další analýzy.

V pátek se také zástupci vlády s představiteli justice sejdou a pokusí se najít společnou řeč. "Je to bezprecedentní situace a doufám, že představitelé justice k tomu budou přistupovat zodpovědně, podobně jako vláda," dodal Sobotka.

Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že stát nepoužívá správný statistický údaj a měl by tak soudcům a státním zástupcům vyplatit peníze za poslední tři roky. Ministerstvo spravedlnosti částku odhadlo na 1,7 miliardy, mluví se ale i o sumě okolo pěti miliard.

Předseda vlády Sobotka kvůli věci v úterý jednal s experty, rozhodnutí NS je podle něj v rozporu s judikaturou Ústavního soudu a vyplacení peněz se chce bránit. "Domníváme se, že podle rozhodnutí Ústavního soudu není nárok na zpětnou výplatu prostředků," prohlásil Sobotka.

Problém však je, že jediným způsobem, jak rozhodnutí zvrátit, je dostat věc před Ústavní soud. To však může udělat pouze účastník řízení - v praxi tedy předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa.

Ten uvedl, že musí celou věc pečlivě zvážit. "Po různých konzultacích budu muset zvažovat, jak v této věci dál postupovat, to není otázka dne ani týdne, je potřeba to nějakým způsobem promyslet," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy