Soud zrušil blokaci účtu Věcí veřejných, uvedl Bárta

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 3. 2013 13:32
Policie jim původně zmrazila téměř 4 miliony kvůli podezřelému hlavnímu sponzorovi
Předseda Věcí veřejných Vít Bárta.
Předseda Věcí veřejných Vít Bárta. | Foto: Reuters

Praha - Městský soud v Praze tento týden zrušil loni zahájenou blokaci účtů strany Věci veřejné. Vyhověl tak její stížnosti na policejní postup.

Na tiskové konferenci to oznámil předseda VV Vít Bárta. Policie loni v listopadu při postupu proti skupině lidí, kteří obchodovali s pohonnými hmotami a krátili při tom daně, zajistila více než 30 milionů korun.

Vydala tehdy také zajišťovací příkaz na 3,9 milionu z konta VV, mezi zadrženými byl podle médií také brněnský právník Daniel Musil, jeden z klíčových stranických sponzorů.

"Řada útoků vedených na nás v poslední době byla právě spojována se sponzorem VV panem Musilem," podotkl Bárta. Soud pak dal podle něj svým rozhodnutím najevo, že strana z hlediska svých financí nemá s Musilem nic společného.

V roce 2011 dostaly VV od sponzorů 38,4 milionu korun, z toho největší část jim darovaly firmy, z nichž mnohé byly přímo či nepřímo napojeny právě na Musila. Značná část dárců například sídlí na adresách jeho advokátní kanceláře, další spojovala osoba jeho manželky. 

Podle VV stojí Musil za společnostmi Kastelis (dar 3,5 milionu korun) a Malepar (dar 2,68 milionu korun). Advokát dal VV v roce 2011 osobně i dalšího půl milionu korun.

Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Stížnost na "Na vlastní oči"

Už loni tehdejší předseda VV Radek John zdůrazňoval, že stranické peníze nemají s případnou trestnou činností sponzora nic společného.

Kriminalisté loni v listopadu v souvislosti s kauzou zajistili 15 lidí, udělali několik domovních prohlídek, zabavili také dvě luxusní auta a zhruba 1,7 milionu korun v hotovosti. Škodu v případu vyčíslila policie na 230 milionů korun.

První místopředsedkyně VV Petra Quittová během úterý také oznámila, že strana podala Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) stížnost na pořad televize Nova Na vlastní oči, který o stranických penězích Věcí veřejných referoval.

 

Právě se děje

Další zprávy