Soud zprostil obžaloby exnáměstka primátora Malíře v kauze nákupu parkovacího domu

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 10. 2015 14:40
Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek v celém rozsahu zprostil obžaloby bývalého náměstka královéhradeckého primátora Josefa Malíře (VPM). Obžaloba ho vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Malíř měl koupí parkovacího domu městu údajně způsobit škodu 33 milionů korun. Malířova obhajoba tvrdila, že bývalý náměstek celý proces nákupu parkovacího domu konzultoval s radou města a úředníky a že šlo o kolektivní rozhodnutí rady a zastupitelstva.
Josef Malíř
Josef Malíř | Foto: Město Hradec Králové

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek v celém rozsahu zprostil obžaloby bývalého náměstka královéhradeckého primátora Josefa Malíře (VPM). Před soudem stanul kvůli údajně nevýhodnému obchodu pro město, které koupilo parkovací dům.

Malíř obžalobu ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku od počátku odmítal. Státní zástupce pro něj žádal šestileté vězení, městu Malíř údajně způsobil škodu 33 milionů korun.

Obžaloba Malíře vinila z toho, že jako předkladatel ostatním členům rady města a zastupitelstva vědomě podával nepravdivé a zkreslené informace s tím záměrem, aby si Hradec Králové koupil parkovací dům, který budovala soukromá firma.

Město za parkovací dům v roce 2010 zaplatilo 75 milionů korun, ale podle revizního znaleckého posudku byla takzvaná obvyklá cena nemovitosti 41,6 milionu korun. Rozdíl je podle obžaloby škoda vniklá městu.

Malíř, který byl náměstkem primátora pro rozvoj v letech 2002 až 2010, obžalobu odmítá. "Musím naprosto odmítnout, že bych úmyslně konal tak, abych město poškodil," řekl u soudu.

Obhajoba tvrdí, že bývalý náměstek celý proces nákupu parkovacího domu konzultoval s radou města a úředníky a že šlo o kolektivní rozhodnutí rady a zastupitelstva. Malířovou snahou bylo podle jeho advokáta pořídit pro město veřejně prospěšnou stavbu, která by řešila nedostatek parkovacích míst u hlavního nádraží.

 

Právě se děje

Další zprávy