Soud: Volby v části Brna jsou neplatné

Red Dom, ČTK
10. 11. 2006 14:10
Brno - Volby v jednom z okrsků městské části Brno-Královo pole jsou podle brněnského krajského soudu kvuli neoznačeným obálkám neplatné.

Stížnost na neplatnost voleb podala k soudu jedna z voliček.

Opakování voleb nezmění síly na brněnském magistrátu

V okrsku, jehož výsledky soud zrušil, je totiž pouze 363 oprávněných voličů, 270 skutečně k volbám přišlo. Z nich 93 dostalo neoznačenou obálku.

V Králově poli je celkem 22 okrsků a hlasy tam odevzdalo na devět a půl tisíce voličů. Vzhledem k tomu, že rozdíly mezi jednotlivými stranami byly velké, tak by to na výsledek voleb nemělo mít vliv. To ani  v městské části, ani ve volbách na magistrát města Brna (tam celkem hlasovalo asi 129 tisíc lidí).

V problematickém okrsku zvítězila ODS s více 40 procenty, před ČSSD a lidovci.

Problém? Neoznačené obálky

V Králově Poli totiž vkládali voliči hlasovací lístky do úředně neoznačených obálek. Znehodnoceno tak bylo několik desítek hlasů.

"Chybělo kulaté razítko úřadu městské části, bez kterého nelze považovat obálku za úřední, a odevzdaný hlas bude podle zákona neplatný," řekla po volbách Eva Sychrová z jihomoravského krajského úřadu.

Neoznačené obálky používali voliči zhruba dvě hodiny v jednom z 22 volební okrsků městské části. "Za tu dobu odvolilo 79 lidí," uvedl Pavel Štěpán z úřadu Králova Pole. Podle něj šlo o nedopatření.

Volební komisaři obálky zapomněli zkontrolovat. Na chybu upozornil jeden z voličů. "Ihned poté byla sjednána náprava," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy