Soud pustil Pancovou z vazby, Kott ve věznici zůstává

Domácí Domácí
Aktualizováno 3. 9. 2013 10:40
Žalobce Jirát podal proti rozhodnutí stížnost, Pancová se tak na svobodu zatím nedostane
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Krajský soud v Praze propustil z vazby Kateřinu Pancovou, která je obžalovaná v Rathově kauze. Na svobodu se ale bývalá ředitelka kladenské nemocnice zatím nedostane, žalobce Petr Jirát totiž podal proti rozhodnutí soudu stížnost, tu nyní projedná Vrchní soud v Praze.

Petr Kott ve vězení zůstává, podle soudu hrozí, že by mařil proces například útěkem do ciziny.

Soudce Robert Pacovský nejdřív rozhodl o Kottovi. "Písemný slib se nepřijímá, vazba se nenahrazuje dohledem probačního úředníka," uvedl soudce. Jinak tomu bylo u Pancové. Pacovský u ní nestanovil kauci, musí ale odevzdat cestovní doklady a dvakrát týdně se hlásit probačnímu úředníkovi.

Soudce se zmínil o tom, že u obou dále trvají důvody vazby, protože na základě důkazů lze vznést podezření, že se skutky popsané obžalobou opravdu staly. "Oběma nadále hrozí vysoký trest," dodal Pacovský. Naléhavost důvodů vazby ale u jednotlivých obžalovaných podle něj v čase klesá, přičemž poslední rozhodnutí padlo před více než čtvrt rokem. 

Zatímco u Kotta prý nenastaly výrazné změny v osobních poměrech, Pancová je podle soudce v situaci, kdy lze vazbu nahradit dohledem úřadu. Lékařka v pondělním vyjádření k důvodům vazby například uvedla, že se zhoršil zdravotní stav jejího otce, a také že může nastoupit do motolské nemocnice.

Dvojice zažádala o propuštění z vazby minulý týden, v pondělí si pak jejich důvody vyslechl soudce Robert Pacovský. Obžalovaní v kauze údajné korupce týkající se bývalého poslance Davida Ratha (ČSSD) podle svých slov nemají důvod utéct před hlavním líčením. Ve vazbě jsou s Rathem více než 15 měsíců a věznění je prý v jejich případě neúnosně dlouhé.

Soud stížnosti na vazbu dosud zamítal, u Ratha naposledy před týdnem. Trvá u něj prý obava, že by se chtěl skrýt před vysokým trestem - hrozí mu až 12 let vězení.

Pancová žádala soud o propuštění z vazby zejména proto, že se chce starat o otce, který je ve špatném zdravotním stavu. Může také nastoupit do Fakultní nemocnice v Motole. Slíbila, že odevzdá cestovní doklady a nemá důvod odjet do zahraničí. Podobně hovořil Kott. Vazbou se cítí fyzicky i psychicky unavený.

Žalobce Petr Jirát namítá, že Pancová, Kott a Rath byli "mozkem velmi sofistikované trestné činnosti". Hrozí jim vysoké tresty, a proto trvají důvody ponechat je ve vazbě.

Obžaloba v kauze viní 11 lidí z upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji a z korupce. Kromě Pancové, Kotta a Ratha jsou dalšími obžalovanými většinou manažeři firem.

 

Právě se děje

Další zprávy