Expolicista dostane 80 tisíc jako odškodné za kauzu Savoy

ČTK ČTK
17. 6. 2014 15:00
Bývalý policista Dvořák čelil obvinění za zprostředkování nahrávky ze schůzky politiků v hotelu Savoy před prezidentskými volbami v roce 2008.
Fotka z videozáznamu schůzky Jiřího Weigla a Miroslava Šloufa v hotelu Savoy.
Fotka z videozáznamu schůzky Jiřího Weigla a Miroslava Šloufa v hotelu Savoy. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalý policista Jiří Dvořák má od státu nárok na odškodné 80 tisíc korun za trestní stíhání, které mu kladlo za vinu únik záznamu schůzky v hotelu Savoy před prezidentskou volbou v roce 2008. V úterý o tom nepravomocně rozhodl obvodní soud.

Dvořák požaduje po státu 3,5 milionu korun. V hotelu se sešli exkancléř Jiří Weigl a lobbista Miroslav Šlouf, podle spekulací jednali o získání hlasů ČSSD pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause.

"Panu Dvořákovi byla přiznána náhrada škody ve výši 143 100 korun spočívající v nákladech vynaložených na obhajobu a dále mu byla přiznána náhrada nemajetkové újmy za nezákonné trestní stíhání ve výši 80 tisíc korun," sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Soud Dvořáka osvobodil

Kriminalisté Dvořáka původně vinili z toho, že sehnal pracovníku rozvědky Petru Bakešovi neoprávněně a pod smyšlenou záminkou videozáznam schůzky, který Aktuálně.cz zveřejnilo čtyři dny před prezidentskou volbou.

Soud Dvořákovi nejprve uložil pokutu 40 tisíc korun a roční zákaz činnosti u policie, odvolací senát však v roce 2012 expolicistu osvobodil s tím, že nespáchal trestný čin - podle rozsudku při obstarávání záznamu nevěděl, že Bakeš nahrávku nepoužije ke služebním účelům.

Dvořák se hájil tím, že s Bakešem dlouhodobě spolupracoval a že šlo o běžnou operaci. Co na nahrávce bylo, se prý dozvěděl až zpětně z médií.

Podle pravomocného verdiktu se rozvědčík Bakeš obrátil koncem ledna 2008 na policistu Dvořáka s žádostí o získání kamerového záznamu z hotelu Savoy.

Dvořák pak od marketingového ředitele hotelu získal záznamy na DVD, které krátce poté předal Bakešovi. Toho soudy potrestaly za zneužívání pravomoci a neoprávněné nakládání s osobními údaji tříletým zákazem působení u bezpečnostních sborů a pokutou sto tisíc korun.

Veřejná volba prezidenta

Po zveřejnění nahrávky hotel čelil kontrole Úřadu pro ochranu osobních údajů. Za nezákonné využívání kamerovéhosystému dostal pokutu 80 tisíc korun.

Nahrávka měla mimo jiné za následek to, že se Strana zelených kvůli obavě z netransparentních zákulisních dohod přiklonila k veřejné volbě prezidenta, kterou odmítali občanští demokraté.

Nakonec se volilo veřejně a v souboji o funkci hlavy státu zvítězil Klaus, jenž porazil společného kandidáta ČSSD a zelených Jana Švejnara.

Volbu provázely kontroverze. Například některým zákonodárcům, kteří volili Klause, přišly poštou kulky ze střelné zbraně.

Lidovecký senátor Josef Kalbáč tvrdil, že měl na toaletách incident s neznámým mladíkem, který se ho snažil od hlasování pro Klause odradit.

Senátor Josef Novotný (SNK ED) zase uvedl, že mu nejmenovaný zákonodárce z ODS nabídl za hlas pro Klause dvoumilionový úplatek.

 

Právě se děje

Další zprávy