Součástí smlouvy o radaru bude propojení s NATO

Zdeněk Mihalco, Martina Macková
7. 2. 2008 18:33
V česko-americké smlouvě k tomu bude zvláštní článek
Radar se má do Brd přesunout z Marshallových ostrovů
Radar se má do Brd přesunout z Marshallových ostrovů | Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Součástí připravované dohody o umístění amerického radaru na území České republiky je článek o propojení radarové základny se systémem Severoatlantické aliance.

Po dnešním jednání to oznámili český náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar a hlavní americký vyjednávač v otázce radaru a náměstek ministryně zahraničí John Rood.

Samotné NATO však zapojení základny do svého obranného systému zatím neschválilo.

"V dohodě bude samostatná kapitola o začlenění radaru do protiraketové architektury Severoatlantické aliance," řekl Pojar. "Považuji to za úspěch, Spojené státy pochopily naše požadavky," dodal.

"Radar bude mít specifické výhody pro naše spojence v NATO," prohlásil John Rood.  

Smlouva by měla být dokončena řádově během několika týdnů.

Mezi druhou a čtvrtou odpoledne obsadili komunistické hlídky 24 obcí v okolí vojenského újezdu Brdy a symbolicky jej tak blokovali. Rozdávali obyvatelům noviny a brožury a sbírali podpisy pod petice. Iniciativa PRO chtěla blokovat jejich blokádu.
Mezi druhou a čtvrtou odpoledne obsadili komunistické hlídky 24 obcí v okolí vojenského újezdu Brdy a symbolicky jej tak blokovali. Rozdávali obyvatelům noviny a brožury a sbírali podpisy pod petice. Iniciativa PRO chtěla blokovat jejich blokádu. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Miliarda za radar rozdělena. Půjde do brdské kanalizace

Spuštění radaru? 2012 nebo 2013

Američané dnes také upřesnili, v jakém časovém horizontu by radar na českém území mohl stát.

Tomáš Pojar
Tomáš Pojar | Foto: Ludvík Hradilek

Výstavba by měla být zahájena kolem roku 2010 a dokončena zhruba v roce 2012. Poté bude probíhat testování. Ke konci roku 2012 nebo na začátku roku 2013 by radar měl být plně funkční.

Vyjednávači také potvrdili, že na území radarové základny budou společně vedle sebe pracovat čeští i američtí vojáci. "Přístup českých vojáků na základnu bude spíše větší než menší," řekl Tomáš Pojar.

Jednání o umístění radaru na českém území budou vrcholit na konci měsíce, kdy se do Bílého domu chystá premiér Mirek Topolánek.

Finišují také jednání mezi Američany a Polskem, kde má stát druhá část základny s protiraketovými střelami, tzv. interceptory.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Polsko požaduje výměnou za výstavbu základny od Američanů posílení své vzdušné obrany. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová už Polákům přislíbila, že tento požadavek Američané splní.

ČSSD: Pochybujeme

Podle opozičních politiků ČSSD ale zvlášní ustanovení ve smlouvě o základně nic neřeší. "Pochybuji, že českoamerická dohoda může předjímat rozhodnutí NATO," řekl Aktuálně.cz poslanec Jan Hamáček (ČSSD) ze zahraničního výboru sněmovny.

Podle něj by se aliance musela nejprve rozhodnout, že radarovou základnu v Česku chce zařadit jako součást své obrany. "Takto je to stále jen dvoustranná dohoda, která nic neřeší," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy