Souboj o šéfa ČSSD se vyrovnává, Sobotkovi pomůže Rath

Martina Machová Martina Machová
30. 1. 2011 16:07
Po předposledním nominačním víkendu vede Michal Hašek 7:6, na řadě jsou střední Čechy
Michal Hašek, David Rath a Bohuslav Sobotka společně při krajských volbách v roce 2008, teď stojí proti sobě
Michal Hašek, David Rath a Bohuslav Sobotka společně při krajských volbách v roce 2008, teď stojí proti sobě | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Souboj o předsedu sociální demokracie slibuje drama až do konce.

Během víkendu totiž úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dohnal vysoký náskok svého nejvážnějšího protikandidáta - jihomoravského hejtmana Michala Haška. Získal totiž nominaci od olomouckých a jihomoravských sociálních demokratů.

Po předposledním nominačním víkendu se tak skóre mezi oběma hlavními rivaly ustálilo těsně na 7:6 pro Haška.

"I na sjezdu to bude opravdu jen o pár hlasů. Pokud nevypukne nějaký skandál, který by jednoho nebo druhého znemožnil," shodovali se sociální demokraté po vyhlášení výsledku jihomoravské volby.

Za Haškem stojí silné kraje jako Praha a severní Čechy, které disponují v poměru k ostatním regionům větším procentem hlasů.

Podpora z jižní Moravy naopak nahrává Sobotkovi. Může totiž na březnovém sjezdu zapůsobit na nerozhodnuté volitele. Oba favorité předsednické volby totiž z Jihomoravského kraje pochází.

Zásadní rozstřel se nedá čekat ani příští víkend, kdy nominační maratón sociálních demokratů končí. Je totiž již téměř jisté, že celkové skóre skončí vyrovnaně 7:7.

Závěr totiž leží na středočeské ČSSD. A současná situace v kraji nahrává spíše Bohuslavu Sobotkovi.

Souboj se odehraje totiž na pozadí jiného klání, středočeská ČSSD bude volit nové vedení. Svůj post předsedy krajské organizace obhajuje středočeský poslanec Richard Dolejš, který veřejně podporuje Bohuslava Sobotku.

Souboj středočeských titánů

Po jeho boku stojí další vlivná figura, středočeský hejtman a poslanec David Rath. A i on patří k halasným příznivcům úřadujícího předsedy.

Jako jediný jej zastupuje v Asociaci krajů, kterou vede Sobotkův sok Michal Hašek. Až na Ratha pak všichni hejtmani podepsali Haškovu vizi směřování sociální demokracie "Desatero".

Bývalý ministr průmyslu Milan Urban
Bývalý ministr průmyslu Milan Urban | Foto: Ludvík Hradilek

Rath pak Haškovi "zatápí" naschvály jako vypovězením Asociace ze sídla Středočeského kraje nebo zablokováním jejího rozpočtu.

Na druhé straně zde stojí místopředseda ČSSD Milan Urban, který patří mezi podporovatele Michala Haška. Slovní přestřelky mezi Rathem a Dolejšem na jedné straně a Urbanem s Haškem na druhé pak patří téměř ke stranickému folkloru.

Urban se navíc v minulosti ohradil, aby středočeský hejtman kandidoval do Poslanecké sněmovny, nebo aby dál působil jako ministr zdravotnictví ve stínové vládě Bohuslava Sobotky.

V obou případech Rath svou pozici ustál, pomohli mu totiž předsedové strany. Nejprve Jiří Paroubek, později Sobotka. Dostal ale políček a například se stáhl z předvolební kampaně ČSSD do sněmovny.

Škromach jako pojistka

Urban je ale nyní v rámci středočeské ČSSD v defenzivě, a sami Haškovi lidé s obavami vyčkávají, do jaké míry se podaří Rathovi s Dolejšem bývalého ministra průmyslu z vedení krajské ČSSD "vyštípat".

"Uvidíme," říká sám někdejší ministr průmyslu.

Již na jižní Moravě proto Haškovci vytvořili "protirathovskou" pojistku. Zdeněk Škromach se zde nechal nominovat na prvního místopředsedu, a to pro případ, kdyby to samé učinil další víkend David Rath.

"Pokud by měl být prvním místopředsedou jeden z hlavních kandidátů, ucházet se o místo na sjezdu nebudu," slíbil přitom jihomoravským delegátům.

 

Právě se děje

Další zprávy