Souboj o Nečase vyhrál ve středočeské ODS Bendl

Martina Machová Martina Machová
15. 10. 2011 19:00
Středočeská ODS zvolila předsedu. Je jím stoupenec premiéra a stranického lídra Nečase
Bendl přichází na ministerstvo
Bendl přichází na ministerstvo | Foto: Vojtěch Marek

Kladno - Novopečený ministr zemědělství  Petr Bendl zajistil stranickému lídrovi Petru Nečasovi převahu ve středočeské organizaci, jejíž část se předsedovi v minulých týdne otevřeně postavila.

Bendl, Nečasův stoupenec, totiž ve volbách o předsedu organizace ve středních Čechách dostal větší podporu než premiérův hlavní kritik Petr Tluchoř, někdejší šéf poslaneckého klubu ODS. 

Bendl svou funkci obhajoval, Tluchoř byl jediným protikandidátem. Vítězství bylo velmi těsné, Bendl dostal 75 hlasů od 145 delegátů, Tluchoř 68.

Volba místopředsedů regionální organizace však ukázala, že převaha těch, kdo stojí za Nečasem, je ve středních Čechách vratká.

Ze čtyř místopředsedů byli zvoleni jen tři, dva jsou lidé Nečasovy opozice a jedním je nedávno odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa. 

Soupeř je Rath

Oba soupeři předsednické volby Petr Tluchoř a Petr Bendl hodnotili výsledek státnickými větami s jasnými ostny.

"Ponesu odpovědnost za střední Čechy jako celek a můj zájem je neštěpit," komentoval své zvolení Bendl. Na otázku, jak si představuje následnou spoluprácu uvedl, že "to bude záležet na Petru Tluchořovi samotném".

I poražený Tluchoř zdůrazňuje, že je ochoten být nápomocen a stejně jako Bendl si neodpustí dovětek:  "pokud o to Petr Bendl bude stát."

"Budu podporovat vládu ve sněmovně, budu podporovat předsedu ODS, ať to bude kdokoli," dodal Tluchoř. Zároveň ale zmínil, že nadále hodlá říkat své názory, které se nemusí každému líbit.

Nečas je rád

Účastníci sněmu se shodovali, že bez Nečasovy pomoci, by Bendl post krajského lídra neobhájil.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas následně okomentoval výsledek s tím, že je za výsledek volby rád.

Nečas do souboje už předem zasáhl, když právě Bendla dosadil krátce před sněmem na post ministra zemědělství, z něhož odvolal zástupce nově zvoleného místopředsedu Ivana Fuksu.

Nečas navíc podle zdrojů Aktuálně.cz v diskusi proti Tluchořovi ostře vystoupil. Řekl, že někdejší šéfposlanec svou politikou dovedl situaci až na hranici pádu vlády. Počastoval výtkami i Fuksu, když mu vytkl, že své odvolání připodobnil normalizačním metodám 70. let.

Dva ku jedné pro Tluchoře

Teprve pozdě odpoledne se podařilo středočeským občanským demokratům zvolit tři ze svých čtyřech místopředsedů.

Bendl během jednání uvedl, že by si jako své nejbližší spolupracovníky představoval například senátora Jiřího Oberfalzera, mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho, rakovnického spojence Viléma Žáka nebo europoslance Hynka Fajmona.

Delegáti mu ovšem splnili jen jedno přání a to ještě po několikrách opakovaném hlasování - jedním z místopředsedů se stal Raduan Nwelati.

Ve zbylých případech bodovali "Tluchořovi lidi". Jako první byl místopředsedou zvolen Ivan Fuksa a do vedení středočeské buňky jej následně následoval senátor za Benešovsko Karel Šebek.

Zavřeli dveře

O tom, jak bylo jednání pro ODS delikátní, svědčí i to, že podstatná část volebního sněmu je uzavřena a novináři na ni nesmí. 

Bendl byl před volbou mírným favoritem, nominace z oblastních konferencí hovořily mírně v jeho prospěch (skóre 6:5).

Petrl Tluchoř.
Petrl Tluchoř. | Foto: Aktuálně.cz

Z vedení občanské demokracie se středočeského sněmu účastnil rovněž brněnský občanský demokrat a místopředseda strany Pavel Blažek.

Novinářům řekl, že v Kladně zastává funkci nezávislého pozorovatele, kdy informuje zástupce ostatních regionů, jak souboj probíhá. Své osobní preference odmítl sdělit.

"Středočeský region je velký, takže jak to zde dopadne je zajímavé pro celou ODS," nechtěl jít do konkrétnějších vyjádření.  

Sám Blažek stejně jako Tluchoř v minulosti kritizoval koalici uzavřenou s Věcmi veřejnými.

Nečas jej ještě před tím chtěl odvolat z dozorčí rady Lesů ČR poté, co na brněnské radnici uzavřela ODS koalici se sociálními demokraty.  Odůvodnil to tím, že Blažek ztratil jeho důvěru. Blažek ovšem ještě před tím, než jen Nečas stihl odvolat podal rezignaci.

 

Právě se děje

Další zprávy