Solární panely na polích mají stop, rozhodli poslanci

Pavel Baroch
29. 10. 2010 14:12
Sněmovna ve zrychleném řízení schválila první "antifotovoltaická" opatření
Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci schválili ve zrychleném řízení a poslali do Senátu další opatření, která mají zásadním způsobem omezit podporu fotovoltaickým elektrárnám v následujících letech.

Novela zákona o obnovitelných zdrojích znamená, že od března už s výhodnějšími výkupními cenami nemohou počítat nové solární panely na polích či loukách, ale pouze malé elektrárny na střechách domů.

Předloha zároveň počítá s tím, že o podporu přijdou majitelé fotovoltaiky, kteří si vyrábějí proud sami pro sebe v takzvaném ostrovním režimu.

"Výše zmíněnými ustanoveními této novely se tak podaří dosáhnout toho, že v letech 2010 a 2011 tak nebudou realizovány fotovoltaické elektrárny o výkonu až 700 megawatt, z čehož plyne úspora na podporách pro obnovitelné zdroje zhruba 7,8 miliard korun," řekl ministr průmysl Martin Kocourek z ODS.

Už na jaře umožnil parlament Energetickému regulačnímu úřadu snížit výkupní ceny z solárních elektráren více než bylo dosavadních pět procent.

S novelou souhlasila i opozice

Pro přijetí novely zvedla ruku výrazná většina poslanců ze všech stran, přesně 162 zákonodárců. Dokonce ani opoziční ČSSD nezablokovalo přijetí novely ve zrychleném řízení. Odůvodnila to tím, že by jinak hrozilo enormní zvýšení příspěvku na výkup sluneční elektřiny.

"Myslím, že vám mohu říci dobrou zprávu, protože vnímáme stejně tak jako vládní koalice, že toto riziko je skutečně dramatické, tak jsme připraveni podporovat některé následující kroky," řekl Milan Urban, místopředseda sociální demokracie a bývalý ministr průmyslu.

Hladné přijetí novely se očekává i v druhé komoře parlamentu.

A co elektrárny v průmyslových areálech?

Ekologické organizace v zásadě uvítaly, že se zastaví podpora velkých solárním parkům na polích. Kritizují ovšem, že o zvýhodněnou výkupní cenu přijdou i panely na protihlukových stěnách, skládkách nebo v průmyslových areálech.

Novela vyjímá z podpory rovněž ostrovní projekty všech obnovitelných zdrojů, které nejsou připojené do sítě.

"Takové opatření jde proti smyslu podpory obnovitelných zdrojů, protože tyto provozy také nahrazují elektřinu z uhlí, plynu nebo jaderných reaktorů a jsou výhodnější než ostatní, neboť nemají žádné nároky na přizpůsobení elektrické sítě," uvedly Hnutí Duha a Calla.

 

Právě se děje

Další zprávy