Šojdrová stáhla návrh zákona o zrušení poplatků

Martina Macková, Kateřina Eliášová
22. 4. 2008 18:10
Kojenci i důchodci tak budou zatím platit dál
Lidovečtí poslanci - Michaela Šojdrová (na snímku) a Ludvík Hovorka se otevřeně postavili proti poplatkům u lékaře i privatizaci zdravotních pojišťoven.
Lidovečtí poslanci - Michaela Šojdrová (na snímku) a Ludvík Hovorka se otevřeně postavili proti poplatkům u lékaře i privatizaci zdravotních pojišťoven. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová zatím stáhne svůj návrh zákona, který by měl zrušit poplatky u lékaře pro kojence.

Zákonem se měli poslanci zabývat na schůzi, která dnes začíná. "Stáhnu jej po dohodě z programu této schůze, ale trvám na něm," řekla Aktuálně.cz Šojdrová.

Koaličním poslancům se nakonec podařilo bod z programu vyřadit. Získali pro to 99 hlasů, přesně tolik bylo potřeba.

Čtěte také: Lékaři už na poplatcích vybrali přes miliardu

Politička tím chce dát prostor politické dohodě v koalici. "Nechci, aby se tím oddálily koaliční dohody," řekla. Je ale připravena normu předložit na červnové jednání sněmovny.

Připustila, že na ni kvůli tomu její spolustraníci tlačili. "Ten tlak byl důrazný. Mrzí mě, že je ta změna odložena. Lituji rodin s malými dětmi, že budou muset dál regulační poplatky paltit," řekla později v Poslanecké sněmovně.

O odložení projednání o normě se rozhodli lidovečtí poslanci dnes na jednání klubu.

Čunek: Máme podmínku

Návrh na stažení novely podal předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle něj prošel drtivou většinou. Lidovci mají ale podmínku.

"Chceme se dohodnout s předsedy ostatních dvou koaličních klubů, aby všechny koaličně neprojednané a problematické návrhy byly také staženy," řekl Čunek. "Chceme jít ostatním příkladem," dodal.

Čunek ale neupřesnil, o které návrhy se jedná.

14:11 - ředitel národní knihovny Vlastimil Ježek hovoří v téměř prázdném sále ke členům Křesťanské a demokratické unie - Čs. strany lidové o kopii Ďáblovy bible, kterou zde mají možnost vidět. Proč to většinu členů nezajímá?
14:11 - ředitel národní knihovny Vlastimil Ježek hovoří v téměř prázdném sále ke členům Křesťanské a demokratické unie - Čs. strany lidové o kopii Ďáblovy bible, kterou zde mají možnost vidět. Proč to většinu členů nezajímá? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Lidovci: Soukromé zdravotní pojišťovny nepřipustíme

"Všechny, které nejsou koaličně projednány, je jich hodně," řekl jen.

Premiér Topolánek rozhodnutí Šojdrové vítá. A slibuje, že Čunkovy podmínky koalice splní.

"Nemíníme jít nad rámec koaliční smlouvy v těch reformních věcech. Jsem rád, že nebudeme muset předvádět koaliční neshody a že si ty věci v koalici doma vyřídíme a pak je společně prosadíme," řekl novinářům.

Sjezd lidovců minulý víkend v Pardubicích sice zákonodárce KDU-ČSL pro boj proti poplatků pro kojence a důchodce nezavázal usnesením, předseda Jiří Čunek ale řekl, že se vedení strany bude v koalici dál pokoušet o jejich zrušení jednat.

ČSSD: máme vlastní návrh

Komu se naopak stažení tohoto návrhu z pořadu schůze vůbec nelíbilo, jsou sociální demokraté. Už pracují na vlastním návrhu, který chtějí co nejdřív předložit vládě.

"Ten zákon by znamenal zrušení poplatků pro mládež do 18 let a seniory a také další přesně specifikované sociální skupiny," řekl Aktuálně.cz Hašek.

ČSSD už jednou návrh na zrušení poplatků vládě předložila, neuspěla ale. Když byl ale ve Sněmovně, podpořil ho vedle ČSSD a KSČM i lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Ten to vysvětloval tím, že chtěl návrhu pomoci do dalšího čtení, aby se o něm mohlo diskutovat.

To rozezlilo koaliční partnery lidovců. Topolánek žádal Jiřího Čunka, ať si ve straně udělá pořádek. Zároveň vyslovil požadavek, aby koaliční poslanci při klíčových návrzích hlasovali jednotně.

Připomeňte si:
Bouře v koalici. Tentokrát kvůli rebelovi Hovorkovi
ČSSD neuspěla se zrušením poplatků u lékaře

 

Právě se děje

Další zprávy