Šojdrová: Kalousek nám škodí, ať nejezdí na sjezd

Kateřina Eliášová
25. 5. 2009 13:00
Tři ze čtyř kandidátů na předsedu už svému předchůdci dali najevo, že si ho na sjezdu nepřejí
Michaela Šojdrová.
Michaela Šojdrová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kandidátka na předsedkyni KDU-ČSL Michaela Šojdrová vyzvala někdejšího předsedu strany a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, aby nejezdil na víkendový lidovecký sjezd.

"Jsem přesvědčena, že opakovaná nepravdivá vyjádření Miroslava Kalouska zásadním způsobem poškozují dobré jméno KDU-ČSL. Jeho výroky z poslední doby mohou mít na naší stranu velmi negativní dopad jak na sjezdu, tak při volbách do Evropského parlamentu. Osobně jsem mu tento svůj názor sdělila a požádala jsem ho, aby na sjezd nejezdil," uvedla dnes Šojdrová v tiskové zprávě.

Podobně se k významnému politikovi lidovců zachovali i další dva kandidáti na nového lidoveckého předsedu Jiří Čunek a Jan Březina.

Žádný z ních nebyl tak konkrétní jako nyní Šojdrová. Čunek a Březina vyzvali k neúčasti na sjezdu všechny lidovce, kteří už jsou rozhodnuti ze strany odejít.

Šlo o zjevnou narážku na  zprávy médií, že se Kalousek chystá založit novou politickou stranu a že její název má být TOP 09.  Kalousek dosud tyto informace veřejně nepotvrdil.

Šojdrová vytýká Kalouskovi zejména tvrzení, že lidovci přestávají být středopravicouvo konzervativní stranou. "Pokud se Miroslav Kalousek s touto stranou už vnitřně rozešel a nevidí v ní  další budoucnost, pak nevím, o čem chce na sjezdu rozhodovat. To samé platí o všech, kteří se o své politické budoucnosti rozhodli stejně jako on," uvedla Šojdrová.

Vyzvala nepřímo také stranické orgány, aby Kalouskovu účast na sjezdu řešily. "Očekávám, že se jak předsednictvo KDU-ČSL, tak i domovská jihočeská krajská organizace Miroslava Kalouska, se bude jeho jednáním ještě do sjezdu zabývat," uvedla  Šojdrová.

 

Právě se děje

Další zprávy