Sociální karta nebude povinná, shodli se poslanci

Martina Machová Martina Machová
30. 8. 2011 11:26
Chystané jednání koaličních špiček údajně změní program
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. | Foto: Reuters

Praha - Sociální výbor sněmovny podpořil veškeré koaliční pozměňovací návrhy, na kterých se dohodli zástupci vládních stran v posledních dnech a kvůli kterým vyvolali Věci veřejné jednání koaličních špiček.

Pokud budou přijaty ve sněmovně, nebude například takzvaná sociální karta povinná při manipulaci s penězi, které její držitel od státu dostává.

Každý, kdo sociální dávky pobírá, ji sice obdrží, bude ovšem jen na něm, jestli ji bude používat i jako platební kartu, nebo zda si peníze nechá poslat na účet nebo složenkou.

"Za posílání peněz složenkou chystáme poplatek, i když jenom minimální," doplnila poslankyně Lenka Kohoutová, která za ODS pozměňovací návrhy dojednávala.

Z jednání na protest odešli sociální demoktraté a komunisté, kteří kritizovali, že materiály pro potřeby výboru dostali na poslední chvíli.

Kartě tak zůstane zejména funkce identifikační a povinně s ní budou platit jen ti, kteří dávek prokazatelně zneužívají.

Sociální karta má obsahovat stejné informace o jejím držiteli jako pražská opencard, navíc uvádí rodné číslo.

Už původní znění zákona zachovává občanům víc možností, jak dávky přijímat. Mohou pro ně chodit na úřad, požádat o převod na účet anebo využít sociální kartu.

Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.
Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. | Foto: Ludvík Hradilek

Jednat je prý stále o čem

Občanští demokraté spolu s politiky Věcí veřejných chtěli více zdůraznit dobrovolné využívání karty. Lekli se totiž, že ministerstvo sociálních věcí ve skutečnosti chce prosadit povinnost pro všechny příjemce sociálních dávek.

I když se strany dohodly, už svolané jednání K9 se dnes odpoledne uskuteční. Podle informací Aktuálně.cz bude mít jiný než původně plánovaný program. 

Dohoda mezi koaličními partnery o podobě sociální reformy už ve čtvrtek, několik dní předtím, než Věci veřejné akcentovaly své požadavky.

"Přijde mi to jako rána pod pás a nekolegiální chování," komentovala to poslankyně Kohoutová z ODS.

Podle místopředsedkyně VV Dany Navrátilové ale i po hlasování výboru o pozměňovacích návrzích existují body v sociální reformě, které je potřeba probrat na jednání špiček.

"Nelíbí se nám změna, že příspěvek na péči již nepůjde za osobou, ale za službou," uvedla po jednání sněmovního výboru. Oba zástupci Věcí veřejných se hlasování zdrželi.

Věcem veřejným se nelíbí ani dohoda mezi Svazem měst a obcí s ministerstvem o rozdělení kompetencí mezi úřady práce a městy o sociálním šetření. Podle této dohody má totiž část sociální agendy, jež náležela obcím, spadnout právě na úřady práce.

Původně úpravu odmítali i občanští demokraté, ti se ale nakonec rozhodli respektovat dohodu svazu a ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy