Sociální demokraté spočítali, jak by se mělo těžit uhlí

Martina Machová Martina Machová
22. 5. 2013 9:20
Budoucí vláda si nechala zpracovat studii, ze které cituje deník Insider
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zelení a energetičtí experti sociální demokracie rok před volbami spočítali, jak a zda by všeobecně očekávaná vláda jejich strany měla vyjít vstříc severočeským těžařům.

Přesněji řečeno - zda a jak by měly být zrušeny nyní platné hranice k těžbě v tamních hnědouhelných dolech.

O jejich závěrech píše ve svém aktuálním vydání deník Insider, který cituje z dokumentu s názvem Územní ekologické limity těžby uhlí v Ústeckém kraji (shrnutí faktů pro ÚVV ČSSD).

Dokument podle listu vznikl v odborné komisi pro udržitelnou energetiku. Jeho verdikt v jedné větě zní: posunout těžební limit u Severočeských dolů (jediným akcionářem je ČEZ), v oblasti Czech Coalu (společnost miliardáře Pavla Tykače) se něco takového naopak nevyplatí.

"Je to podklad pro začínající diskusi," potvrdil Insideru autentičnost dokumentu stínový ministr pro životní prostředí Vladimír Špidla s tím, že oficiální dokument odrážející plány ČSSD bude připraven do tří až čtyř měsíců.

Přečtěte si celé zjištění v placeném deníku Insider: Co přesně se ve studii píše o Severočeských dolech a Tykačovi? A jaký dopad to bude mít na zaměstnanost?

 

Právě se děje

Další zprávy