Babiš je nevyzpytatelný. Pokud dohodu poruší, měla by ji sociální demokracie vypovědět, říká Štěch

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 6. 2018 19:53
Předseda Senátu tak reagoval na Babišův odmítavý postoj k návrhu Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí.
Předseda Senátu Milan Štěch.
Předseda Senátu Milan Štěch. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Pokud se dohoda poruší, ještě než vstoupí v platnost, mělo by se od ní odstoupit, řekl v pondělí novinářům předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v reakci na odmítavý postoj premiéra Andreje Babiše (ANO) k nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí. Podobný názor jako Štěch mají i další senátoři ČSSD či bývalý sociálnědemokratický ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

Babišův přístup kritizují i další představitelé sociální demokracie, která se v referendu vyslovila pro vstup do menšinové vlády s ANO, kterou by ve sněmovně měla podporovat KSČM. První místopředseda strany Jiří Zimola ale připustil, že by ČSSD mohla místo Pocheho nabídnout jiného kandidáta.

Babiš se podle Štěcha chová nevyzpytatelně, myslí jen na své zájmy a neuznává partnerství. "Situace je velmi špatná, nesvědčí to o tom, že má Andrej Babiš schopnost dlouhodobě sebevědomě vést naši zemi a je to jenom předzvěst dalších problémů, které přijdou," řekl předseda Senátu. "Pokud se ta dohoda poruší, ještě než vstoupí v platnost, tak by se od ní mělo ustoupit. To je začátek, bude ještě hůř," uvedl.

"Sociální demokracie udělala všechno to, co se od ní očekávalo, a udělala to transparentně. My jsme zveřejnili kandidáty na ministry, proběhlo referendum, naši členové věděli, kdo jsou naši kandidáti, věděl to i pan premiér. Teď je spíš na těch ostatních, aby dodržovali dohody," řekl Hamáček ke sporu o Pocheho. S Babišem chce mluvit o tom, koho do vlády pošle ANO. Premiér zatím jména kandidátů na ministry nezveřejnil, i když je o víkendu představil prezidentovi Miloši Zemanovi.

"Pokud má takto fungovat spolupráce, nemusí žádná vláda vzniknout," sdělil bývalý ministr zahraničí a někdejší místopředseda strany Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Šéf pražské ČSSD Petr Pavlík, do jehož organizace Poche patří, Babiše také kritizoval. "Není to ale otázka konkrétního člověka, ale principu, protože když se nějaká dohoda uzavře a pak se hned zpochybní poté, co proběhne referendum, tak to není důvěryhodné," uvedl. Babiš s odmítnutím Pocheho přišel několik hodin poté, co ČSSD vyhlásila kladné výsledky referenda o vstupu do vlády. Pavlík obvinil Babiše, Zemana i KSČM, která má vládu ANO s ČSSD podporovat, že odmítáním Pocheho zkoušejí, co si mohu k ČSSD dovolit.

Babiš se k situaci nechtěl blíže vyjadřovat. "Nemám co dodat. Teď se čeká na termíny prezidenta s jednotlivými kandidáty. Pan Poche dostal termín od prezidenta, tak doufám, že se vysvětlí pozice a projekt dokončíme," řekl novinářům v Pardubicích.

Babiš je nevěrohodný, nectí dohody

Podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se potvrzuje, co říkali odpůrci koalice s ANO. "Babiš je nevěrohodný a žádné dohody nectí," napsal. Za jediné rozumné řešení pro ČSSD označil odstoupení od koalice sociálních demokratů s ANO.

Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha, který stejně jako ostatní senátoři sociální demokracie vystupoval proti vládě s ANO za podpory KSČM, kritizoval především skutečnost, že stažení nominace Pocheho požadují i komunisté. "Je ještě brzy říkat: My jsme to říkali. Myslím, že ani nejde o pana Pocheho, ale komunistům bude v budoucnu dobrá každá záminka," napsal.

Dienstbier se však staví kriticky i ke stranické nominaci na ministra zahraničí. "Poche nikdy neměl být navržen, neb jde o osobu bez morálních zásad patřící k pražským korupčním strukturám. Nesmyslně je Zemanem, Babišem a komunisty odmítán pro svůj humanistický postoj k uprchlíkům," uvedl.

Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky se v referendu nehlasovalo o konkrétních kandidátech na ministry. Přesto by ale podle něj mělo vedení strany na nominaci Pocheho trvat.

"Předseda (Jan Hamáček) nemá jinou možnost než navrhnout a navrhovat Pocheho, protože předsednictvo schválilo všechny nominanty. Z tohoto pohledu by si měl trvat na svém," řekl. Vadí mu také, že kandidáty ba ministry za ČSSD by měla "kádrovat" KSČM.

Jiří Zimola sice na Twitteru napsal, že ČSSD není strana, která si nechá diktovat, co má dělat. Vzápětí ale dodal, že strana vládní spolupráce podle něj nemůže stát a padat na jednom jméně.

Hamáček věří, že schůzka Pocheho se Zemanem pomůže spor vyřešit. Skutečnost, že Zeman odmítá europoslance jmenovat ministrem, považuje za nedorozumění a očekává, že si záležitost vyříkají na společné schůzce. "Myslím si, že ty otazníky či rozpaky by se daly rozptýlit, a opravdu si nemyslím, že zásadním problémem té budoucí vlády je Miroslav Poche, který napsal někdy nějaký článek," řekl Hamáček.

Zeman jako jednu ze svých výhrad vůči Pochemu uvedl, že europoslanec v roce 2015 napsal článek, který je podle prezidenta vstřícný k migrantům a ke kvótám na jejich přerozdělování. Poche ve svém tehdejším textu označil přijetí 525 osob v rámci kvót za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Komunisté při odmítání Pocheho svůj postoj zdůvodňují tím, že v Evropském parlamentu hlasoval proti zájmům Česka a pro rezoluci, jež podporovala rozdělování migrantů mezi země EU. Poche však v uvedeném hlasování byl proti.

 

Právě se děje

Další zprávy