Vláda stáhla Rusnokův služební zákon i návrat poplatků

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 3. 2. 2014 14:07
Neobnoví se ani poplatek za den pobytu v nemocnici
Bohuslav Sobotka na prvním jednání vlády.
Bohuslav Sobotka na prvním jednání vlády. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sobotkova vláda stáhla z legislativního procesu devět z asi čtyřiceti zákonů Rusnokovy vlády. Je mezi nimi i služební zákon, zákon o ozbrojených silách nebo návrh na znovuobnovení poplatků za pobyt v nemocnici.

"Primárně jsme vedli debatu o legislativě, kterou jsme zdědili po vládě předcházející," řekl Sobotka na tiskové konferenci po druhém zasedání kabinetu sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců. "Jednotliví ministři posoudili během víkendu legislativu a dohodli jsme se na tom, že devět z těch zákonů, které jsou v běhu, bude staženo."

Jednou z nejzásadnějších norem, proti níž se ministři jednomyslně vyslovili, je návrh zákona o státní službě, který připravil Rusnokův kabinet. "V důsledku stažení tohoto návrhu zákona je zřejmé, že tím základem pro další projednávání služebního zákona bude poslanecký návrh, který byl předložen v loňském roce skupinou poslanců ČSSD," uvedl Sobotka o normě, kterou již zákonodárci schválili v prvním čtení.

Premiér také doplnil, že další staženou předlohou je zákon o službě vojáků v záloze.

Prvním čtením již v Poslanecké sněmovně prošel návrh služebního zákona od ČSSD, který i přes velké výhrady ještě Rusnokova vláda poslala k projednání. Jeho přijetí bylo jednou z podmínek prezidenta Miloše Zemana k jmenování nové vlády.

V té podobě, v jaké prošel úvodním sněmovním hlasováním, ale zcela jistě nezůstane.

Současná vládní koalice totiž chystá komplexní pozměňovací návrh, který ale ještě zdaleka na stole není.

Zákon by měl oddělit politické vedení ministerstva od úřednické linie. Vrchním šéfem úředníků by byl na každém ministerstvu státní tajemník. Jmenování a odvolávání úředníků by tak nebylo na libovůli ministra. Zákon má také zavést generálního ředitele celé státní správy.

Koaliční vyjednavači se tedy musí dohodnout, za jakých podmínek a kdo bude jmenovat a odvolávat šéfa celé státní správy nebo jak dlouhá praxe ve státní správě (nebo i samosprávě) bude nutná, aby se úředník mohl stát tajemníkem nebo odborným náměstkem na ministerstvu.

Sociální demokraté také chtějí zrušit smluvní platy, zavedené ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09) a zavést šestnáct platových tříd místo dvanácti.

Služební zákon má Česko už od roku 2002. Jeho podstatná část ale nikdy nenabyla účinnosti. Odložena byla pětkrát, naposledy na leden 2015.

Bohuslav Sobotka v pondělí oznámil, že jeho kabinet požádal vedení Sněmovny o svolání schůze, na níž se bude hlasovat o důvěře nové vládě. Schůze má začít 18. února.

 

Právě se děje

Další zprávy