Vláda rozdala na odměnách o 35 milionů víc než Rusnokova

ČTK ČTK
12. 12. 2014 10:18
Sobotkův kabinet odměnil úředníky více než 229 miliony korun.
Vláda Bohuslava Sobotky
Vláda Bohuslava Sobotky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice rozdala na konci roku na odměnách mezi své úředníky víc než 229 milionů korun. Odměny na ministerstvech jsou tak o 35 milionů větší než loni za vlády tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka. Ministři odměny obhajují.

Poukazují na pracovní vytíženost svých podřízených nebo tvrdí, že zaměstnanci ušetřili státu víc, než teď dostali na odměnách. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál.

"Mé rozhodování je vedeno uvážlivým přístupem podle množství práce, která je vykonána, její kvality a míry odpovědnosti, kterou ti lidé nesou," řekl třeba ministr kultury Daniel Herman(KDU-ČSL).

Svému týmu Herman na bonusech rozdal na konci roku víc než 9,3 milionu korun, tedy podle Radiožurnálu dvojnásobek ve srovnání se svými předchůdci v úřadu Alenou Hanákovou za TOP 09 nebo Jiřím Balvínem.

Na ministerstvu financí jeho šéf Andrej Babiš (ANO) na odměnách rozdal víc než 41,1 milionu korun a nejvyšší prémii inkasoval jeden z náměstků. Za přípravu a realizaci úsporných opatření si přišel na 170 tisíc korun. Na ministerstvu vnitra bonusy činily víc než 43,7 milionu korun, na obraně přes 22,2 milionu a na ministerstvu práce a sociálních věcí 20 milionů Kč.

Víc než 15,7 milionu korun dal podřízeným na prémiích ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Jsem přesvědčen, že odměny byly přiměřené výkonu, který od lidí chci. Alespoň moji klíčoví lidé jsou k dispozici opravdu 24 hodin denně a troufám si říct, že i sedm dní v týdnu. Už za těch deset měsíců, ve kterých jsme ve funkci, tak tito lidé mi pomohli zachránit pro daňové poplatníky stovky milionů korun," řekl Brabec Radiožurnálu.

Pracovníci Úřadu vlády si před koncem roku na bonusech rozdělili víc než 14,5 milionu korun. "Snažím se, aby Úřad vlády v letošním roce, ačkoli ještě neplatí zákon o státní službě, ten limit dodržoval. To znamená, celkové celoroční odměny zaměstnanců Úřadu vlády by se měly pohybovat na úrovni do 25 procent jejich celoročního platu," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Horní hranici pro odměňování úředníků chtěl Sobotka prosadit už loni, kdy kritizoval rozsah prémií, které těsně před koncem svého působení rozdávali ministři Rusnokova kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy