Vláda získala důvěru. Pro bylo 110 poslanců

Přenos skončil
V online reportáži jsme sledovali hlasování o důvěře vládě.
Sněmovna se chystá na hlasování o důvěře vládě.
Sněmovna se chystá na hlasování o důvěře vládě. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda Bohuslava Sobotky získala důvěru Poslanecké sněmovny.

Pro hlasovaly celé kluby ČSSD a hnutí ANO. Lidovcům chyběl pouze hlas Ivana Gabala, který se nedostavil kvůli zdravotním potížím.

Proti byla ODS i TOP 09, komunisté se zdrželi hlasování. Potřebné kvórum snížili poslanci za hnutí Úsvit, kteří opustili sál.

Samotnému hlasování předcházela jedenáctihodinová debata, při které zazněla především kritika opozice na adresu programového prohlášení.

Na začátku schůzce před poslance s projevem předstoupil prezident Miloš Zeman. Hlava státu kvůli schůzi přerušila návštěvu Jihočeského kraje. Zeman na programovém prohlášení zkritizoval především to, že není jasné, z čeho chce vznikající vláda zaplatit slibované změny.

Vláda minulý týden schválila programové prohlášení, které spolu s textem koaliční smlouvy zaslala všem poslancům. Kabinet slibuje mimo jiné podporu podnikání a trhu práce, lepší fungování státní správy a udržení sociálního smíru.

Hlasování o důvěře vládě jsme sledovali v online reportáži:

Přenos skončil

Přednostně se chce rozpočtu věnovat také předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zvláště se chce zaměřit na čerpání dotací na vědu a finanční situaci pražských vysokých škol.

Zatímco premiér Sobotka dlouhou debatu očekával, ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše překvapila. "Seděl jsem tam dvanáct hodin a ani hokej jsem neviděl," řekl novinářům. V příštích čtyřech měsících se chce na svém resortu věnovat především sestavení rozpočtu na příští rok. V něm počítá už se sníženou sazbou DPH na léky.

Premiér Sobotka je s výsledky hlasování spokojen. "To, že někteří poslanci odešli ze sálu nebo se zdrželi, naznačuje, že vláda by u některých zákonů mohla mít i širší podporu," řekl těsně po ukončení schůze Sobotka. Reagoval také na výtky, že programové prohlášení vlády je příliš obecné. Vláda podle něj nyní vypracuje podrobný legislativní plán.

Pro vládu se vyslovilo 110 poslanců. 38 bylo proti, 33 se zdrželo. Poslanci následně odhlasovali přesunutí všech zbývajících bodů na příští schůzi, která je naplánována na 18. března.

Vláda Bohuslava Sobotky získala důvěru Poslanecké sněmovny. Oficiální výsledky předseda Sněmovny Jan Hamáček oznámí ve 22:50, z hlasování je ale jasné, že trojkoalice získala pohodlnou většinu.

Po více než jedenácti hodinách projevů se poslanci dostávají k samotnému hlasování o důvěře vlády. Budou hlasovat jednotlivě, na výsledek se tedy bude ještě nějakou dobu čekat.

V závěru debaty znovu vystoupil premiér Sobotka. "Chtěl bych poděkovat za rozpravu, nepokládám ji za přehnaně dlouhou. Hlasování o důvěře vládě je vážná věc," řekl poslancům.

ikona ODS online

Poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se pustil do premiéra Bohuslava Sobotky. Kritizoval ho za privatizaci OKD a vyzval ho, aby vysvětlil svůj vztah s vlivným právníkem Radkem Pokorným. "Pan Pokorný pana Sobotku údajně zaměstnal jako koncipienta. Nicméně pan Sobotka to raději ve svém oficiálním životopise neuvádí. Jde o toho pana Pokorného, který se podílel na mnoha privatizacích a zastupoval budoucí majitele státního majetku," uvedl Svoboda.

Sněmovna žádosti nevyhověla, bude se jednat dál. Do sálu se dostavila alespoň část členů vlády, poslanci si tedy přestávku v době hokejového zápasu nevezmou.

Poslanec za KSČM Vladimír Koníček navrhl, aby byla schůze přerušena kvůli tomu, že na ní chybí většina členů vlády. Shodou okolností začala v době Koníčkovy žádosti první třetina hokejového zápasu mezi Českem a Slovenskem. Jednání je zatím přerušeno na deset minut, aby se o návrhu poradili předsedové klubů.

Teprve nyní se sněmovna dostává k řádné rozpravě, přihlášeno je 30 lidí. "Na hokej to dnes asi nebude," komentuje s úsměvem z křesla předsedajícího Petr Gazdík.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák podal návrh, aby sněmovna mohla jednat i po 21. či 24. hodině. Poslanci a poslankyně návrh schválili. "Stávíme spolu hezký večer," dodal s úsměvem předsedající místopředseda Gazdík.

Nový velkým tématem faktických poznámek je (ne)vytvoření finanční policie. Poslanci a poslankyně ji porovnávají se současnou situací ve Vězeňské službě, kde chce ministrině Válková odvolat ředitele Petra Dohnala. Válková znovu opakuje, že řediteli iž nemůže věřit.

Po Babišově projevu následuje bouřlivý potlesk i smršť faktických poznámek. Včetně Miroslava Kalouska.

Andrej Babiš se brání proti výtkám, že jeho působení ve vládě bude spojeno s neustálým střetem zájmů. "Pobavil mě pan poslanec Kalousek, protože právě on byl pro nás vždy symbol korupce. On nás vypaloval v 90. letech, kdy se to učil na ministerstvu obrany," oponoval Babiš. Korupční prostředí podle něj vzkvétalo právě za vlády Mirka Topolánka společně s Kalouskem. "Tehdy jsme to dovedli do dokonalosti, to byla korupční mafie," dodává.

Babiš se znovu vyjádřil i k lustračnímu zákonu, který se neustále opakuje v proslovech všech poslanců a poslankyň. "To, že mě estébáci terorizovali a vyšetřovali a jsem na nějakém přiblblém seznamu, tak to je horší než to, co se stalo naší zemi, že z politiky se stal organizovaný zločin," dodává. Od nové vlády se podle něj čekají zázraky. "Tato země je ale v rozkladu a 24 let jde někam," dodává ministr financí.

Jiří Dienstbier se vrací k Zemanovu projevu. Rozpory mezi programovým prohlášením a koaliční smlouvou podle něj nemohou existovat, programová část koaliční smlouvy je totiž součástí programového prohlášení. "To neznamená, že by popíraly platnost jakéhokoli slova v koaliční smlouvě," vysvětluje.

ikona ODS online

Po dlouhém plamenném Zaorálkově projevu se opět zapojuje Fiala, reaguje i Pavel Blažek a Miroslava Němcová.

Proti Fialovi se ostře ohradil nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Vy nám vyčítáte, že programové prohlášení je příliš obecné. Výtky opozice jsou ale také obecné," vysvětluje.

ikona ODS online

Po Okamurovi přichází k řečnickému pultu předseda ODS Petr Fiala. "My jsme opravdu rádi, že máme konečně politickou vládu a respektujeme i to, že je to po několika letech vláda levicová. Ale nemá naší důvěru, nedůvěryhodný je už způsob, jakým vznikla. Dala najevo, že zákony se dají měnit kvůli jednomu člověku," vysvětlil.

Foto: Vojtěch Marek

Slova se po několika slovních přestřelkách ujímá Tomio Okamura. A nezačíná překvapivě - opět totiž zmiňuje zákon o všeobecném referendu. Ten je pro Úsvit podmínkou pro působení strany v dolní komoře Parlamentu. Okamura znovu připomíná, že on i jeho straníci odejdou při hlasování ze Sněmovny.

Na českém internetu panuje přesvědčení, že vláda důvěru získá. Vyplývá to z průzkumu společnosti Yeseter Now. Jednoznačnými favoritkami uživatelů a uživatelek internetu jsou ministryně Věra Jourová (ANO) a Helena Válková (ANO). Třetí nejoblíbenější političkou je opoziční poslankyně Miroslava Němcová (ODS). Muži si odnášejí až bramborovou medaili, nejpopulárnější je Martin Stropnický (ANO), Marián Jurečka (KDU-ČSL) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Programové prohlášení kritizuje i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, mimojiné se ostře opřel právě do svého následovníka Andreje Babiše. Podnikatel podle něj bude v neustálém střetu zájmů. "Dokážu si představit, že opozice vyjádří důvěru vládě, která je vládou práva a úcty k zákonům, rozpočtové odpovědnosti a systémovému přístupu ke korupci," vysvětlil Kalousek. Sobotkův kabinet se ale podle něj zákonu vysmívá.

Slovo si po dlouhém proslovu bere šéf KSČM Vojtěch Filip. Programové prohlášení je pro něj "velkým zklamáním". Prohlásil, že je přesvědčen, že někteří ministři nevydrží a Sobotka je bude muset vyměnit.

Mikrofonu se ujal premiér Bohuslav Sobotka. Na úvod uvedl, že přijímá výhrady kritiků, kteří zmiňovali příliš obecné znění programového prohlášení. "Ano, je obecné a já myslím, že je vždy obecné, protože definuje směr, cestu budoucí vlády. Podrobnosti bude obsahovat legislativní plán vlády," přiznal premiér. Nová vláda podle něj stojí a padá na třech prioritách: růstu a prosperitě současně s udržením veřejných rozpočtů pod kontrolou, napravení chyb předchozích vlád a fungujícím státu bez rozkrádání.

Podle prezidenta by si ministr financí Andrej Babiš zasloužil Nobelovu cenu za ekonomii, pokud by se mu do prvního návrhu rozpočtu na rok 2015, tedy do čtyř měsíců, povedlo najít slibované úspory. Babiš přiznal, že v rozpočtu na příští rok zřejmě tolik peněz skutečně neušetří. "Nelze očekávát, že za půl roku nebo za rok najdeme tolik peněz. Ale musíme někde začít," řekl šéf hnutí ANO.

V závěru své řeči Zeman zapochyboval o tom, zda vláda najde dostatečné rezervy v rozpočtu na to, aby zaplatila všechny svoje sliby. Poukázal především na to, že zatímco výdaje vláda vyčíslila, o výši úspor se zatím vyjadřuje spíše mlhavě. "Moji milí, kde na to vezmete? Už jste to kvantifikovali? Už jste zjistili, jestli vám to bude stačit?" ptal se prezident poslanců. Varoval zejména před tím, aby politici stát dále zadlužovali.

Před poslance předstoupil prezident Miloš Zeman. Upozornil na to, že mezi koaliční smlouvou a programovým prohlášením jsou rozdíly. "V těchto dokumentech jsem našel 15 zásadních rozdílů. V koaliční smlouvě se na dvou místech hovoří o tom, že má být snížena daň z přidané hodnoty na léky, knihy a případně další komodity. V programovém prohlášení jsem se dočetl pouze o snížení daně z přidané hodnoty na léky," uvedl Zeman. Trojkoalici pak označil za "manželství z rozumu".

Bývalý prezident Václav Klaus se domnívá, že Sněmovna by měla programové prohlášení vlády odmítnout. "Nás popuzuje a zlobí, že je ve vládním prohlášení pouze nazvána celá řada zákonů, z jejichž názvů prostě nelze vůbec nic usuzovat ohledně jejich politického směřování či koncepce. Jsou to pro nás jen prázdné přísliby," řekl Klaus. Jako příklady zmínil zákony o kultuře, o cestovním ruchu, o podpoře sportu či o státním zastupitelství.

Poslanec Ivan Gabal za KDU-ČSL se kvůli zdravotním problémům hlasování o důvěře vládě nezúčastní. "Bohužel pan Gabal má vážné komplikace po operaci a je hospitalizován," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí strany Miriam Farská. Koaliční strany tak dají dohromady maximálně 110 hlasů.

Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek popřel tvrzení Tomia Okamury, že vláda nechce přijmout obecné referendum. "V programovém prohlášení vlády je zcela jasně napsáno, že vláda předloží ústavní zákon o obecném referendu," uvedl Faltýnek s tím, že hnutí je připraveno s Okamurou dále jednat.

ikona ODS online

Další stranou, s jejímiž hlasy nemůže Bohuslav Sobotka počítat, je ODS. "Koaliční smlouva obsahuje soubor nápadů a nejpopulárnějších volebních tezí, které jsou poskládány do jednoho materiálu. Ale protože se zřejmě během vyjednávání ukázalo, že se na tom strany neshodnou, tak to vyškrtaly. Výsledkem je prohlášení, které je vágní. Nejsou tam stanoveny konkrétní cíle, nejsou tam konkrétní postupy," uvedl předseda strany Petr Fiala na adresu programového prohlášení vlády.

Podpory se trojkoalice nedočká ani od komunistů. "KSČM vládu nepodpoří, a to tím způsobem, že se zdrží hlasování," uvedl předseda strany Vojtěch Filip. Komunisté zkritizovali fakt, že v programovém prohlášení chybí některé body.

Poslanci klubu Úsvit Tomia Okamury pro vládu Bohuslava Sobotky ruce nezvednou, všech 14 členů odejde při hlasování ze sálu. Okamurovi se nelíbí, že koalice nepodpořila jeho návrh na obecné referendum, ačkoli s ním oslovil všechny tři strany. "Zareagoval pouze Andrej Babiš. Rád bych ocenil, že je tu jedna slušná strana, která odpoví," uvedl Okamura.

Lucie Stuchlíková Domácí Lucie Stuchlíková, Domácí
Aktualizováno 18. 2. 2014 23:50
 

Právě se děje

Další zprávy