Sobotka: Vytvoření mini-Schengenu? Pro země visegrádské čtyřky je to nepřijatelné

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 12. 2015 20:01
Jakékoliv návrhy na vytvoření takzvaného mini-Schengenu jsou nepřijatelné, shodli se v Praze premiéři zemí visegrádské čtyřky. Uvedli to premiéři Visegrádu ve společném prohlášení. "Tyto návrhy neřeší příčiny současné krize, ale pouze odvádějí politickou pozornost," konstatovali také. Šéfové vlád V4 se také shodli na zahájení kroků směřujících k založení skupiny Přátel Schengenu (Friends of Schengen), která má být platformou pro otevřenou diskusi o schengenských pravidlech.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jakékoliv návrhy na vytvoření takzvaného mini-Schengenu jsou nepřijatelné, shodli se v Praze premiéři zemí visegrádské čtyřky. Vyslovili se i proti dalším přímým nebo skrytým snahám o omezení volného pohybu v rámci Evropské unie. Předsedové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska jsou přesvědčeni, že jednotlivé státy musí zodpovědně chránit vnější hranice Schengenu.

Šéfové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska zároveň Francii, kterou nedávno otřásly teroristické útoky, nabídli veškerou nezbytnou podporu a spolupráci.

V diplomatických kuloárech se v poslední době především v důsledku migrační krize objevilo několik neformálních návrhů na omezení schengenského prostoru, z něhož by tak teoreticky mohly vypadnout země střední Evropy.

"Oportunistické návrhy na převratnou přeměnu současného Schengenu do takzvaných mini-Schengenů v jakékoliv možné formě a rozsahu, a stejně tak přímé či skryté snahy o omezení volného pohybu jdoucí za právní rámec a ohrožující hlavní úspěchy evropské integrace, nejsou přijatelné," uvedli premiéři Visegrádu ve společném prohlášení.

"Tyto návrhy neřeší příčiny současné krize, ale pouze odvádějí politickou pozornost," konstatovali také.

Diskuse o schengenských pravidlech

Šéfové vlád V4 se také shodli na zahájení kroků směřujících k založení skupiny Přátel Schengenu (Friends of Schengen), která má být platformou pro otevřenou diskusi o schengenských pravidlech a jejich zlepšení.

Premiéři Maďarska Viktor Orbán a Slovenska Robert Fico zdůraznili, že ochrana společných schengenských hranic je odpovědností jednotlivých zemí a je třeba otevřeně mluvit o tom, že některé země své závazky neplní.

Teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly kolem 130 obětí, premiéři označili za útok na hodnoty, které spojují evropské národy.

"Vzhledem k povaze a rozsahu této bezpečnostní výzvy musí Evropská unie jednat. Zdůrazňujeme, že nadcházející prosincová Evropská rada musí zaujmout jasné stanovisko k boji proti terorismu," uvedli.

Konkrétně zmínili potřebu zlepšení sdílení zpravodajských a dalších informací v rámci Evropy, dokončení projednávání směrnice o jmenné evidenci cestujících nebo opatření zaměřená na boj s financováním terorismu a organizovaným zločinem. Dále podpořili efektivní koordinaci úsilí, které směřuje ke zničení Islámského státu.

Polská premiérka Beata Szydlová na tiskové konferenci uvedla, že premiéři V4 jednali také o energetice nebo britských požadavcích na reformu Unie.

Maďarský předseda vlády Orbán dodal, že v Evropě se v poslední době mluvilo o tom, zda bylo přínosné přijmout státy Visegrádu. Současný ekonomický rozvoj skupiny prý jasně ukazuje, že V4 je pro Evropu přínosem. "Bez zemí V4 by nebyl v EU ekonomický růst," zdůraznil.

Visegrád podporuje sjednocení Severní a Jižní Koreje

Země visegrádské čtyřky a Jižní Koreje chtějí pracovat na užší ekonomické, obchodní i kulturní spolupráci. Vyplývá to ze společného memoranda přijatého po dnešním společném zasedání premiérů V4 a korejské prezidentky Pak Kun-hje. Ve společném memorandu země také podpořily sjednocení Severní a Jižní Koreje nebo proreformní snahy ukrajinské vlády.

"Přijali jsme společné prohlášení a to bude základ pro další budoucí spolupráci. V tomto prohlášení je naše společná vize a také konkrétní opatření, jak této vize dosáhnout. Chtěli bychom udržet dynamiku vzájemného rozvoje na mnoha úrovních," okomentovala memorandum korejská prezidentka Pak. Ocenila, že spolupráce s visegrádskou skupinou nabírá dynamiku. Potenciál pro hlubší spolupráci vidí zejména v ekonomické oblasti.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou země V4 a Jižní Koreje propojeny významnými investicemi, rostoucím obchodem, ale také rozvíjejícími se vztahy například v oblasti kultury. "Platí také, že země V4, jako dynamicky se rozvíjející region, tvoří pro Korejskou republiku druhého největšího obchodního partnera po Německu v rámci Evropské unie," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy