Sobotka vybral svůj tým proti Nečasovi, bez Paroubka

Martina Machová Martina Machová
27. 5. 2011 11:21
Do stínové vlády se vrací Zdeněk Škromach, který po sjezdu podal "stínovou" demisi
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka představil svůj nový tým, který má působit jako alternativa ke kabinetu Petra Nečase.

Exšéf Jiří Paroubek v něm nakonec nebude.

"Jsem přesvědčen, že tato stínová vláda bude věrohodnou, pracovitou a přesvědčivou alternativou vůči současné vládě premiéra Petra Nečase," komentoval výběr svého týmu Sobotka.

"Jako předseda strany jsem vyhodnotil aktivitu jednotlivých členů předchozí stínové vlády, a tam, kde jsem se domníval, že je možné jiné řešení, které pomůže sociální demokracii, aby plnila aktivní opoziční roli, tak jsem jiné řešeníé navrhl," sdělil k změnám, které novou stínovou vládu provázejí.

Z původní sestavy zůstal první místopředseda ČSSD Michal Hašek, který si ponechal rezort zemědělství, další z místopředsedů Jiří Dienstbier pokračuje jako stínový ministr spravedlnosti, Sobotkův spojenec ze sjezdu Jeroným Tejc setrvává na rezortu vnitra a tváří socialistů ve zdravotnictví bude nadále středočeský hejtman David Rath.

Zahraniční politika pak zůstává nadále v gesci Lubomíra Zaorálka, finance bude mít nadále na starost ekonom Jan Mládek.

Sociální politiku ČSSD bude určovat místopředseda Zdeněk Škromach, který po sjezdu sám na místo podal "stínovou" rezignaci, "panem Evropou" zůstává někdejší eurokomisař Vladimír Špidla. Kulturu v barvách ČSSD bude nadále reprezentovat Vítězslav Jandák.

Novými tvářemi hlavně lidé z regionů

Nováčky jsou plzeňský hejtman Milan Chovanec, který vystřídal brněnského primátora Romana Onderku na stínovém ministerstvu dopravy či Jan Hamáček, který bude za ČSSD hájit zájmy na obraně. Původní garant rezortu - vlivný pražský sociální demokrat Petr Hulinský - se přesouvá na ministerstvo pro místní rozvoj.

Pro významnou změnu se Sobotka rozhodl i v rezortu průmyslu. Předsedu sněmovního hospodářského výboru Milana Urbana, který neobhájil na březnovém sjezdu post místopředsedy, nahradil ostravský primátor Petr Kainar.

Dosavadní šéfku sociálnědemokratického školství - poslankyni Vlastu Bohdalovou - nahradí lounský senátor Marcel Chládek, dosavadního ekologického experta Václava Zemka nahradí jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Nová místopředsedkyně ČSSD a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová bude za socialisty vytvářet protikorupční strategii. Druhá žena ve stínové vládě Michaela Marksová Tominová zůstává v roli expertky na rovné příležitosti.

Roli odborného mluvčího pro hospodářskou politiku pak bude zastávat europoslanec Jiří Havel, stejnou funkci, tentokrát pro vědu a výzkum, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a sport zůstává na bedrech hokejové star a poslance Jiřího Šlégra.

Nová sestava týmu Lidového domu se dá považovat za kompromis mezi oběma mocenskými křídly v ČSSD. Jsou v něm zastoupeni jak straníci podporující Bohuslava Sobotku, tak lidé, jež na sjezdu sympatizovali s jeho protikandidátem na post předsedy Michalem Haškem.

 

Právě se děje

Další zprávy