Sobotka: Vláda ve stínu afér rozkládá stát

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
16. 6. 2012 10:27
Skandály odvádějí pozornost lidí od kroků vlády, apeluje šéf ČSSD na programové konferenci
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Petr Protivánek

Hradec Králové - Sociální demokraté na své sobotní programové konferenci v Hradci Králové pilují před nadcházejícími krajskými a senátními volbami svůj program.

ČSSD totiž považuje volby do krajských zastupitelstev za referendum o vládě a voliče chtějí stejně jako předs čtyřmi lety oslovovat celostátními tématy. Pokud se socialistům ve volbách podaří vládní strany dostatečně oslabit, pak bude usilovat o předčasné volby na jaře příštího roku, uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

ČSSD chce stejně jako jejich političtí přátelé v Evropské unii změnit trend hospodářské politiky, která byla i v České republice zaměřena na plošné škrty a působí problémy v ekonomice. Plošné škrty podle Sobotky hospodářský růst nenastartují.

Programové konferenci přikládá ČSSD velký význam, který mají podtrhnout i významní hosté, například slovenský premiér a šéf slovenských sociálních demokratů Robert Fico a předseda socialistické frakce v Evropském parlamentu Hannes Swoboda.

Úvodní slovo si vzal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Svůj projev začal poukázáním na množící se aféry na politické scéně. "Aféry dnes v České republice ale zakrývají to podstatné. Rozklad a privatizace státu v režii Nečasovy vlády dále pokračují," uvedl.

Vládní koalice podle něj "ve stínu skandálů" dál pracuje na zvýšení DPH, na převodu 140 miliardového balíku majetku a peněz církvím, na omezení valorizace důchodů, na spuštění druhého pilíře důchodové reformy, nebo na privatizaci částí státních nemocnic.

"Aféry spolehlivě odvádí pozornost lidí od toho, co vláda ve skutečnosti dělá. Tím se snižuje také organizovaný odpor veřejnosti proti nespravedlivým krokům koalice. Jsme hlavní opoziční strana. Je naší povinností vrátit pozornost občanů k tomu, co opravdu ovlivní jejich životy," prohlásil dále Sobotka.

Sama sociální demokracie ovšem řeší vlastní aféru - zadržení svého klíčového muže Davida Ratha se sedmi miliony korun v krabici na víno.

"Posláním naší politické strany je prosazování programu spravedlnosti a solidarity. Nikoliv obhajoba těch, kdo udělali vážné chyby či přímo porušili zákon. Lidé od nás očekávají, že se k případným skandálům vždy postavíme jasně, bez kličkování a budeme na ně rychle reagovat vyvozením osobní odpovědnosti," dotkl se tématu, které ČSSD komplikuje cestu k žádoucímu vítězství.

Českým socialistům pak předložil variantu "slovenské cesty" slovenský premiér a pravidelný host setkání ČSSD Robert Fico.

"Základ je solidarita bohatých s chudými," zdůraznil. Podle Fica není možné zvyšovat DPH a vytahovat peníze peníze z nízkopříjmových skupin, jako jsou důchodci. Jako alternativu předložil slovenské zdanění příjmů bank, nebo rozhodnutí přesměrovat peníze z Evropských fondů na výlučnou podporu zaměstnanosti mladých.

Jako tradičně slova lídra slovenské levice vzbuzovaly bouřlivý potlesk.

 

Právě se děje

Další zprávy