Sobotka: Švejnar skončil, druhého kandidáta nemáme

ČTK ČTK
10. 5. 2012 12:06
Jediným kandidátem ČSSD je v tuto chvíli Jiří Dienstbier
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Ekonom Jan Švejnar se podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky sám vyřadil z rozhodovacího procesu sociální demokracie o prezidentském kandidátovi.

Zůstává pouze senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, řekl Sobotka. Současně odmítl spekulace o dalších možných osobnostech, z nichž by mohla ČSSD kandidáta vybírat.

"Já se teď nebudu připojovat k žádným spekulacím. Já jsem žádný seriózní návrh nezaznamenal, a když jsem se všemi těmito lidmi hovořil, tak všichni možnost kandidatury na prezidenta republiky odmítli," uvedl Sobotka.

Spekuluje se například o tom, že by mohl kandidovat místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach nebo předseda Senátu a bývalý šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Švejnar se podle Sobotky vyřadil, protože odešel z diskusních arén, které sociální demokracie pořádá v jednotlivých krajích. Své rozhodnutí Švejnar zdůvodnil tím, že je to v rozporu s jeho vizí nezávislého kandidáta a nezávislosti prezidentského úřadu.

Sociální demokracii Švejnar vadí také proto, že není schopen dát garanci, že bude vůbec kandidovat. Ústřední výkonný výbor ČSSD má o kandidátovi rozhodnout na svém zasedání 19. května. Podle Sobotky by mohl rozhodování odložit na červen. Pro ČSSD by bylo nepřijatelné, kdyby Švejnara vybrala a on později kandidaturu vzdal.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc v Právu připustil, že by se mohl objevit další kandidát. Mezi sociálními demokraty se také stále těší sympatiím bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman, který se chce rovněž ucházet o prezidentský úřad.

Pro jeho podporu by byla i místopředsedkyně Marie Benešová. Pro většinu sociálnědemokratických politiků je ale Zeman, který z ČSSD vystoupil a založil si vlastní stranu, nepřijatelný.

 

Právě se děje

Další zprávy