Sobotka: Slova o vojácích USA v Evropě se týkala jen Česka

ČTK ČTK
4. 6. 2014 15:15
Sobotkovo úterní vyjádření o amerických vojácích v Evropě se probíralo také na středečním zasedání vlády.
Premiér Bohuslav Sobotka.
Premiér Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kontroverzní výroky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o posilování vojenské přítomnosti USA v Evropě přišly ve středu na přetřes i na jednání kabinetu.

Sobotka svým vládním kolegům a později i novinářům řekl, že se jeho slova týkala České republiky, která podle něj nepotřebuje přijímat mimořádná opatření.

Sobotka v úterý reagoval na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě. Novinářům ve Vídni mimo jiné řekl, že Česko nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě, za což sklidil kritiku od prezidenta Miloše Zemana nebo koaličních lidovců.

"Vyjádření se týkalo České republiky"

"Já jenom chci zdůraznit, že mé vyjádření ve Vídni se týkalo primárně situace České republiky a aktuální bezpečnostní situace v České republice nevyžaduje přijetí nějakých mimořádných aliančních opatření na našem území. Česká republika se v současné situaci necítí v souvislosti s ukrajinskou krizí přímo vojensky ohrožena, a neplánuje proto v nejbližší budoucnosti posilování vojenské přítomnosti NATO na svém území," řekl po jednání vlády Sobotka.

Jaký má postoj k plánovanému kroku USA, který se má týkat především Polska a pobaltských zemí, neuvedl.

"Já bych byl k panu premiérovi shovívavý. On se v životě nezabýval zahraniční politikou, takže se jí musí teprve učit. A každý, kdo se učí, dělá chyby," komentoval Sobotkova úterní slova Zeman ve Varšavě, kde se účastní oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb, které vedly k pádu komunismu v Polsku.

Bělobrádek: Věc jsme si již vyjasnili

Již v úterý Sobotkův výrok odsoudila ODS i lidovci. Jejich předseda Pavel Bělobrádek řekl, že si již věc vyjasnili. Sobotka se podle něj nestaví proti tomu, aby šli Američané do jiných evropských zemí.

Obama v úterý po setkání se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským ve Varšavě prohlásil, že USA v rámci přehodnocení svých vojenských aktivit v reakci na "nové bezpečnostní výzvy" pošlou na evropský kontinent více vojáků i vybavení.

Americký prezident, který žádá Kongres, aby pro tyto aktivity schválil podporu v hodnotě jedné miliardy dolarů (asi 20 miliard korun), se posílením vojenské přítomnosti v Evropě snaží zmírnit obavy amerických spojenců NATO po znepokojivých ruských krocích vůči Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy