Sobotka se o nemocničních poplatcích s Babišem bavit nechce

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 6. 2014 16:11
Projednávat už nemíní ani druhý pilíř důchodové reformy.
Premiér Sobotka a vicepremiér Babiš
Premiér Sobotka a vicepremiér Babiš | Foto: ČTK

Praha/Vídeň - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je proti požadavku ministra financí Andreje Babiše (ANO) na jednání o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici a o druhém pilíři důchodové reformy.

Nevidí důvod měnit koaliční smlouvu. Sobotka to uvedl v reakci na pondělní vyjádření šéfa hnutí ANO, že zrušení stokorunového poplatku za pobyt v nemocnici i plánované odstranění druhého pilíře důchodové reformy byla chyba.

KDU-ČSL se jednání nebrání, změny ale musí odsouhlasit všichni koaliční partneři.

"Vláda musí pracovat, plnit svůj program, a ne se hádat. Koaliční smlouva platí jako celek a ČSSDnevidí žádný důvod ji měnit nebo zpětně zpochybňovat," uvedl Sobotka, který je momentálně na návštěvě Vídně.

"Já myslím, že v civilizované společnosti platí zásada, že smlouvy by měly být respektovány," doplnil. Podle ministerského předsedy buď koaliční smlouva bude platit jako celek, nebo nebude platit vůbec. Sociální demokracie je podle Sobotky připravena dohodu plnit.

Předsedové při podpisu koaliční smlouvy.
Předsedové při podpisu koaliční smlouvy. | Foto: Ludvík Hradilek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jednání o Babišových požadavcích nevyloučil, i on ale zdůraznil, že platí koaliční smlouva. Pokud by se měla změnit, musí se na tom shodnout všechny tři koaliční strany, sdělil šéf lidovců. KDU-ČSL zrušení poplatku za hospitalizaci už dříve kritizovala.

Proti zachování druhého pilíře i proti obnovení poplatku za hospitalizaci se postavila také Asociace samostatných odborů. Podle ní by se tím porušily sliby, které vláda dala voličům.

"Asociace vyjadřuje velké znepokojení nad prohlášením člena vlády, kterým již po krátké době vládnutí neguje to, k čemu se zavázal v prohlášení své vlády a díky kterému tato vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny," uvedl šéf odborové asociace Bohumír Dufek.

V koaliční smlouvě se ČSSD, ANO a KDU-ČSL dohodly, že nebudou znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici, který už předtím zrušil Ústavní soud. Druhý pilíř důchodové reformy, v němž si zájemci mohou část odvodů přesměrovat do vlastního spoření, chtějí koaliční strany sloučit se třetím.

Babiš v České televizi zapochyboval i o tom, jestli je dobrý nápad zavádět třetí sazbu DPH, na čemž se vládní koalice rovněž už dohodla. Nepovažuje to prý za ideální.

 

Právě se děje

Další zprávy