Sobotka probral se Zemanem spor s lidovci i další plány

Domácí Domácí
Aktualizováno 19. 12. 2013 17:04
Na příští schůzce chce už Sobotka probírat konkrétní jména členů vlády.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek opět sešel s prezidentem Milošem Zemanem kvůli nově vznikající vládě.

Na pravidelné čtvrteční schůzce ho mimo jiné informoval o sporu ČSSD a KDU-ČSL kvůli postu ministra zemědělství. Nevyloučil, že se s prezidentem ještě letos sejde, příště by podle jeho slov už probrali konkrétní jména.

"Informoval jsem ho o tom, že se nám na malý okamžik zastavilo vyjednávání kvůli rozdělení resortů," řekl po jednání Sobotka.

Nyní podle svých slov čeká na stanovisko vedení KDU-ČSL k dalšímu návrhu na obsazení ministerstev. "Až ho budeme znát, tak se sejdeme s předsedy, abychom dokončili diskuzi o podobě příští vlády," dodal předseda ČSSD.

Dalším krokem by pak byla opět schůzka se Zemanem. "Po dnešní schůzce nevylučuji, že se ještě do konce roku sejdeme, abychom mluvili o personálním složení," dodal Sobotka.

Prezident se na čtvrteční schůzce podle Sobotky zajímal především o programovou část koaliční smlouvy. "Já jsem si rád poslechl jeho názory a návrhy," doplnil Sobotka. Podrobněji tak podle něj hovořili o cílech smlouvy, o budoucí hospodářské a zahraniční politice.

Za Zemanem nyní zamířil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. "Vím, že mají schůzku, předpokládám, že že ho bude informovat o dění, ke kterému teď dochází na půdě KDU-ČSL a že mu sdělí své stanovisko k druhému návrhu na personální zastoupení vlády," řekl k tomu Sobotka.

V tom lidovcům nabídli ve vládě tři místa včetně ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva dopravy.

Po čtvrtečním jednání KDU-ČSL by se ale nic příliš změnit nemělo. Podle informací Aktuálně.cz totiž z ankety mezi lidovci vyplývá, že lidovci v otázce zemědělství nechtějí ustupovat a nelíbí se jim způsob, jakým se k nim dvě silnější strany, tedy ANO a ČSSD, chovají. Vyjednávání ale zcela ukončit také nechtějí. 

"Rozpory překonáme"

Hádka o to, kdo dosud často přehlížené ministerstvo obsadí, se rozhořela mezi ČSSD a lidovci. Ti tvrdí, že je pro ně resort klíčový. Stejné ministerstvo ale označili za střed svého zájmu i sociální demokraté a nehodlají se ho vzdát.

Podle Bělobrádka nepadl žádný pádný argument, proč by lidovci neměli tento resort vést. Sobotka ve čtvrtek znovu zopakoval, že doufá, že se nakonec všechny strany dohodnou. "Pokud se nám podařilo překonat programové rozdíly, určitě překonáme i rozdělení resortů," dodal.

Upozornil, že jiná vládní varianta podle něj ani neexistuje. "Není jiný většinový záměr, který by měl šanci uspět," dodal.

Koaliční partneři se ve středu po sporu o ministerstvo shodli alespoň na počtu postů ve vládě. ČSSD by jich měla mít osm, ANO sedm a lidovci tři.

Každá strana by měla jednoho člena vlády bez portfeje, ti by se zaměřili na otázku lidských práv a menšin nebo vědy, výzkumu a vzdělávání. Třetí člen kabinetu bez portfeje by vedl legislativní radu vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy