Sobotka: Pro mladé rodiny není život v Česku snadný. Premiér slibuje startovací byty a levné půjčky

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 20. 4. 2017 20:46
ČSSD ve čtvrtek v Praze uspořádala první debatu na téma "Šťastnější rodina" v rámci projektu Česko 20+. Ten by měl sociálním demokratům přilákat především mladé voliče. Cílem projektu je formulovat vizi, kam má směřovat Česká republika v následujících 20 letech. "Udělali jsme pro rodiny hodně, ale ideální situace pro ně v naši zemi není," prohlásil premiér Sobotka.
Kam má směřovat Česká republika v následujících 20 letech?
Kam má směřovat Česká republika v následujících 20 letech? | Foto: Radek Bartoníček

íPraha - ČSSD ve čtvrtek v Praze uspořádala první debatu v rámci projektu Česko 20+, která by měla sociálním demokratům přilákat především mladé voliče. Cílem projektu je formulovat vizi, kam má směřovat Česká republika v následujících 20 letech. 

"Udělali jsme pro rodiny hodně, ale ideální situace pro ně v naši zemi není," prohlásil premiér Sobotka s tím, ze ČSSD bude podle něj podporovat výstavbu startovacích bytů a bude chtít zavést systém bezúročných půjček.

Premiér avizoval, že je pro stavbu obecních bytů ze státního rozpočtu. "Velká chyba byla, že obce a města z velké části zprivatizovaly svůj bytový fond," podotkl s tím, že příkladem je pro něj Vídeň. "Měly by se začít stavět obecní a družstevní byty," řekl. 

Nefungují částečné úvazky

Sobotka si postěžoval, že u nás zatím nefunguje možnost práce na částečné úvazky, stejně jako mikrojesle. "Umožníme snadnější přechod z mateřské dovolené do zaměstnání, stejně jako vznik mikrojeslí," slíbil premiér.

Sociální demokraté také slibují, že výrazně zvýší přídavky na děti. "Za to teď vedeme bitvu, navrhujeme zvýšení přídavků o 500 korun, nakonec jsme prosadili 300 korun pro pracující rodiny," připomíná premiér.

"U nás je podpora rodin s dětmi postavena na daňových úlevách. V případě, kdy lidé přijdou o práci, nemají šanci inkasovat tuto úlevu," uvedl Sobotka s tím, že proto by měly být navyšovány přídavky na děti, které jsou dobrý nástroj k tomuto účelu.

Na stránkách projektu Česko 20+ mohou lidé hlasovat o jednotlivých klíčových tématech. Zároveň mohou návštěvníci webu poslat své názory a dotazy.

 

Právě se děje

Další zprávy