Sobotka: Přímá volba prezidenta měla zpřesnit pravomoce

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
27. 7. 2013 13:25
S předsedou ČSSD o nové vládě i změně ústavy po zkušenosti s prezidentskou volbou
Bohuslav Sobotka ve sněmovně. Rozpustit se ji nepodařilo.
Bohuslav Sobotka ve sněmovně. Rozpustit se ji nepodařilo. | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Měli bychom zpřesnit ústavu, minimálně do ní vložit lhůty závazné pro prezidenta, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Zřejmě i tím chce lákat své pravicové protějšky, aby jeho vládu podpořili v případném druhém pokusu, pokud Rusnokova vláda v srpnu se svou žádostí o důvěru ve sněmovně neuspěje.

Ani s ohledem na poslední kroky prezidenta Miloše Zemana nevidí zavedení přímé volby hlavy státu, na kterém se ČSSD aktivně podílela, jako chybu.

Jednu věc ale připouští. "Už bych to sliboval jen výslovně v návaznosti na další úpravy ústavy," říká předseda sociálních demokratů.

A.cz: Dal byste ruku do ohně za své kolegy z ČSSD, že se nepodíleli na sestavování Rusnokovy vlády?

Nemám o tom žádné informace, že by se ČSSD na vzniku této vlády podílela. Pokládal bych za velmi nešťastné pro ČSSD, kdyby se snažila ovlivňovat vládu, vstupovat do vlády bez řádných voleb. I ten náš pokus o druhé sestavení vlády by měl být motivován tím, přivést republiku k novým volbám.

A.cz: Jak byste to ale zařídil svým druhým pokusem?

Je to otázka jednání s parlamentními stranami. Myslím si, že tam určitý prostor pro dohodu být může. Myslím, že bychom byli v lepší pozici než vláda Jiřího Rusnoka, která do Poslanecké sněmovny přišla jako cizí těleso, které nebylo ustaveno na základě voleb do sněmovny.

"Nemyslím, že bych chtěl do vlády někoho z rusnokovců"

A.cz: Už jste někoho konkrétně oslovil jako ministra své vlády?

Předpokládám, že bych vycházel ze členů stínové vlády, ale není to žádné dogma. Jestli se ptáte, zda sestavuji vládu pro druhý pokus, tak nesestavuji. Ten krok by mohl přijít až v okamžiku, kdy by mi dal prezident republiky pro sestavení vlády pověření.

A.cz: Je v Rusnokově vládě ministr, kterého byste chtěl do své vlády?

Řadu členů Rusnokovy vlády neznám a nemám s nimi žádnou zkušenost. Nemyslím si, že tam je někdo, kdo by měl pokračovat ve vládě sociální demokracie.

A.cz: Říkal jste důvody, proč by ČSSD neměla podporovat Rusnokovu vládu. Existují naopak důvody, proč ano?

I pokud bychom vládu Jiřího Rusnoka nepodpořili, měli bychom spolupracovat na přípravě rozpočtu na příští rok, aby nebylo provizorium. Pokud by vláda přeci jen měla ambice některé zákony změnit, tak by je sociální demokracie měla podporovat, pokud budou v souladu s naším programem.

A.cz: Můžete být konkrétnější?

Můžou to být zákony, které budou připravovat lepší čerpání peněz z Evropské unie. To je věc, kde by mohla být shoda napříč politickým spektrem. Musíme řešit otázku poplatků ve zdravotnictví v návaznosti na rozhodnutí Ústavního soudu. Obávám se, že na podstatnější změnu daňových zákonů tato sněmovna připravena není, potřebujeme nejdříve volby do sněmovny.

"Nevím, kde chce Rusnok sehnat hlasy"

A.cz: Pokud by ČSSD kývla na Rusnokovu vládu, měla by se podílet na shánění dalších hlasů?

Popravdě nevím, jak se shání hlasy v této Poslanecké sněmovně, pokud deklarovaly bývalé vládní strany, že Rusnokovu vládu nepodpoří. Je tu malé množství nezařazených poslanců, ale ani oni nestačí, aby Rusnokova vláda důvěru dostala. Až se sejdu s panem Rusnokem, tak první otázka, kterou mu chci položit, je, kde berou jeho ministři sebevědomí, že v této Poslanecké sněmovně získají důvěru.

Standardními metodami běžnými v západní demokracii se ve sněmovně levicová většina najít nemůže. Východními metodami běžnými někde na Balkáně by se možná najít dala. To nám koneckonců předvedl i Dalík s Melčákem a Pohankou. Já jenom nevím, jestli se sociální demokracie chce účastnit takovýchto příběhů. Šance, jak to změnit, jsou volby.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD:

A.cz: Argumentujete obhajobou demokratických principů. Dokážete to ale obhájit před svými voliči v situaci, kdy např. ministr vnitra Pecina slibuje více policistů v ulicích? Nebudou víc slyšet na takovéto argumenty?

Pokud by byly volby a vyhrála by sociální demokracie, tak by také bylo víc policistů v ulicích, a dokonce bychom na ně sehnali i peníze.

Určitě u řady voličů je ale cokoliv jiného než vláda Petra Nečase vnímáno jako pozitivní změna. Ale myslím, že politik by měl vidět trošku dál. A kdyby třeba za pět let byl zvolen pravicový prezident a on by ignoroval levicovou většinu ve sněmovně, byl by levicový volič krajně nespokojen.

Myslím, že nerespektování demokratických principů parlamentní demokracie se někomu může z krátkodobého hlediska jeho kariéry vyplatit, z dlouhodobého hlediska prosazování sociálnědemokratické politiky je to chyba.

"V ústavě by se měly stanovit lhůty"

A.cz: Mluvíte o možné změně ústavy. Myslíte zpřesnění lhůt, nebo ještě něco jiného - např. povinný postup prezidenta, který se objevil v době tzv. opoziční smlouvy?

Nepochybně v ústavě chybí lhůty. Pokud by tam byly, bylo by mnohem jednodušší dobrat se přes tři pokusy se sestavením vlády k rozpuštění sněmovny. Tím, že tam teď lhůty nejsou, není to tak jednoduchá cesta. A také kontrasignace vládou při jmenování členů bankovní rady ČNB. Samozřejmě že pokud se objeví nějaké další návrhy, jsme připraveni o nich diskutovat.

A.cz: Mělo by se do budoucna podle vás zabránit zákonem podobným výměnným obchodům jako v případě tzv. rebelů z ODS?

Co bychom měli řešit, je otázka přeběhlictví na půdě Poslanecké sněmovny.

A.cz: Ale tady nešlo o přeběhlictví, ale složení mandátu...

Já se domnívám, že všechny věci nemohou být upraveny legislativně. Je to věc politické kultury. Ale to, že odchod tří poslanců ODS byl skandální, to je pravda. Jestli z toho ale vyvozovat trestněprávní závěry, to musí rozhodnout justice.

Přímé volby nelituju, ale šel bych na to jinak

A.cz: V kontextu toho, čeho jsme svědky na politické scéně - nelitujete, že ČSSD aktivně prosazovala přímou volbu prezidenta?

Dodrželi jsme slib, který jsme dali před volbami. Dodrželi jsme ho důsledně, byť nám pravicové strany situaci zkomplikovaly tím, že odmítly prosazovaná zpřesnění ústavy. Neznamenalo to, že by ČSSD zahajovala přechod od parlamentní demokracie k prezidentské. Vnímali jsme to jako posílení role občana.

A.cz: Zvedl byste pro to ale ruku znovu?

Pokud by to byl slib z volební kampaně, tak bych pro to ruku zvedl znovu.

A.cz: A sliboval byste to znovu v kampani?

Sliboval bych to výslovně v návaznosti na další úpravy ústavy. Parlament nevyužil příležitosti, aby ji zpřesnil, a to do budoucna může znamenat určité politické komplikace, které podle mě České republice nic dobrého nepřinesou.

A.cz: Myslíte si, že vás Miloš Zeman někdy jmenuje premiérem?

(smích) Především si myslím, že by bylo dobře, aby sociální demokracie výrazně vyhrála příští volby. To, jestli mě Miloš Zeman jmenuje premiérem, je vedlejší věc. Prezident by měl podle mého názoru respektovat autonomii demokratické politické strany - a pokud je někdo předsedou strany, která vyhraje volby, měl by předsedu takové strany premiérem jmenovat.

První část rozhovoru s předsedou ČSSD si můžete přečíst ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy