Sobotka představil nového šéfa GIBS. Inspekci povede dosavadní náměstek Murín

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 4. 12. 2015 11:46
Novým šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů by se měl stát dosavadní náměstek bývalého ředitele Ivana Bílka Michal Murín. Toho v pátek poslancům představil premiér Bohuslav Sobotka, v pondělí by o Murínově jmenování měla rozhodnout vláda. Sobotka uvítal, že Murín není v inspekci od jejího vzniku a "není proto zatížen složitými vztahy, které se uvnitř inspekce rozvinuly". Bílek ve funkci skončil ke konci listopadu po kritice v souvislosti s kauzou Vidkun.
Michal Murín (na obrázku) ve funkci nahradí Ivana Bílka, který odstoupil v listopadu kvůli kauze Vidkun.
Michal Murín (na obrázku) ve funkci nahradí Ivana Bílka, který odstoupil v listopadu kvůli kauze Vidkun. | Foto: ČTK

Praha - Ivana Bílka v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vystřídá jeho dosavadní náměstek Michal Murín. V pátek ho na sněmovním výboru pro bezpečnost představil premiér Bohuslav Sobotka.

"Rozhodl jsem se zvolit racionální a uměřenou cestu," vysvětlil na úvod jednání Sobotka, proč se rozhodl navrhnout právě Murína, který je u inspekce od loňského června.

Předseda vlády je přesvědčený, že je nutné co nejrychleji překlenout dobu, kdy inspekce nemá po Bílkově rezignaci řádného velitele. "Znamená částečně kontinuitu, ale i do značné míry i změnu, protože není zatížen složitými vztahy, které se uvnitř inspekce v uplynulých letech podle všeho rozvinuly," připomněl Sobotka. Bílek byl například často spojován s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Sám Murín se poslancům představil velmi stručně, podle svých slov byl zaskočen. "Budu klást velký důraz na to, aby GIBS vedla prověřování a vyšetřování podle trestního řádu a byla policejním orgánem, tak jak jí bylo dáno do vínku," řekl s tím, že bude nutné udělat změny tak, aby inspekce fungovala, jak má.

Podrobnější být nechtěl. "Co bylo potřeba, jsem řekl na výboru. Své další plány předložím až budu mít koncepci a ucelený systém reorganizace," odtušil krátce na dotaz novinářů při svém odchodu.

Murín do inspekce přišel poté, co inspekce zrušila pozici prvního náměstka, kterou tehdy zastával Dušan Brunclík. Před příchodem na GIBS působil třicet let u policie, zejména ve Středočeském kraji. Byl například šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

Poslanci Murínův životopis a podklady pro páteční jednání obdrželi až ve čtvrtek odpoledne. Jednohlasně však jeho jmenování do funkce přivítali. Pouze Daniel Korte na premiérovu adresu zopakoval, že se mu nelíbily okolnosti Bílkova konce. Jak Sobotka, tak i ministr vnitra Milan Chovanec bývalého ředitele nepřímo vyzvali k odstoupení.

Bílek svou rezignaci oznámil na začátku listopadu s odůvodněním, že organizaci nechce škodit. GIBS byla předmětem kritiky v souvislosti s kauzou Vidkun, kdy inspekce případ vyšetřovala před třemi lety a následně ho odložila. V říjnu pak lidi, kteří v kauze figurují, šéfa olomoucké hospodářské kriminálky Radka Petrůje a náměstka ředitele olomoucké policie Karla Kadlece, obvinila policie.

 

Právě se děje

Další zprávy