Sobotka opouští rozpočtový výbor kvůli šéfování ČSSD

Martina Machová Martina Machová
5. 5. 2011 11:20
Další změny ve výborech spustil odchod exministra vnitra Martina Peciny
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka si jako šéf strany uvolňuje ruce a opouští prestižní rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny.

Nahradí ho staronový zákonodárce za ČSSD Miroslav Svoboda, který ve sněmovně vystřídal Martina Pecinu. Ten na poslanecký mandát rezignoval po volebním sjezdu ČSSD, kde Sobotka zvítězil nad Pecinovým favoritem Michalem Haškem.

"Moje role je předseda poslaneckého klubu, proto chci zůstat v organizačním výboru. Vzhledem k tomu, že už ale nemám takovou kapacitu věnovat se projednávání návrhů v rozpočtovém výboru, tak jsem požádal o uvolnění z této pozice," řekl Aktuálně.cz Bohuslav Sobotka.

"Rozdělení do výborů se realizovalo v době, kdy jsem ještě nebyl potvrzený jako předseda sociální demokracie," dodal.

Sobotka působil v rozpočtovém výboru od počátku své poslanecké kariéry, tedy od roku 1996. Jedinou pauzou bylo jeho působení v čele ministerstva financí.

Perzonální změny musí ještě potvrdit poslanecká sněmovna.

Pecina se Sobotkou ovšem nastartovali rozsáhlejší přesuny. Celkově se prohodí hned osm oranžových zákonodárců.

Bývalý ministr vnitra, pak poslanec a dnes manažer Martin Pecina
Bývalý ministr vnitra, pak poslanec a dnes manažer Martin Pecina | Foto: Ludvík Hradilek

Místo po Pecinovi

Na uvolněné místo po někdejším ministrovi vnitra Fischerovy vlády v branně-bezpečnostním výboru chce ČSSD svého stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce, v čele komise pro BIS pak má Pecinu nahradit předseda středočeské sociální demokracie Richard Dolejš.

Sobotka pak místo Dolejše usedne ještě v mandátovém a imunitním výboru.

"Rád bych byl členem odborného výboru. Nepokládal bych totiž za užitečné, abych byl členem jen organizační výboru, protože ten je čistě formální," řekl Sobotka. Podle něj není ovšem tento výbor tak časově náročný jako jeho předešlé působiště.

V souvislosti s Pecinou se ještě promění hospodářský výbor - odstoupivšího poslance zde nahradí zlínský sociální demokrat Josef Smýkal. Ten pak uvolní místo v rozpočtovém výboru nováčkovi sněmovny severomoravskému poslanci Adamu Rykalovi.

V souvislosti se změnami vynucenými okolnostmi se pak chystá i jedna takzvaně "na požádání". Jihomoravského poslance Romana Sklenáka vystřídá v hospodářském výboru Severočech Jaroslav Foldyna, který dosud působil v sociálním výboru.

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake Aktuálně.cz řekla, že jejich klub otevření tématu změn v obsazení výboru nevyužije k výměně svých odpadlíků Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Stanislava Humla.

Kočí by tak měla zůstat v organizačním výboru, kde byla z pozice předsedkyně klubu.

 

Právě se děje

Další zprávy