Sobotka: Odstřelení Topolánka nám může vyhrát volby

Petr Holub, Kateřina Eliášová
22. 3. 2010 21:00
Dokáže to, že svá slova myslíme vážně, říká předseda Senátu v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Přemysl Sobotka
Přemysl Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Odstupte z funkce volebního lídra a zvažte setrvání ve funkci předsedy. Výzvou Topolánkovi reagoval předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na rozhovor, který šéf jeho strany poskytl časopisu LUI. Topolánka vyzval k rezignaci v pondělí, i když se jednotlivé výroky začaly objevovat od sobotního rána.

"Přečetl jsem všechno, co bylo kolem rozhovoru napsáno, viděl jsem televizní záběry i ten s kloboukem na Nově. Některé výroky byly skutečně vytrženy z kontextu, ale předseda liberálně-konzervativní strany je nemá být schopen říci. Obracelo se na mě hodně lidí, kterých si vážím a kteří nejsou členy ODS. Ptali se, jestli jsme se nezbláznili. Proto jsem začal řešit otázku, jestli to udělám a Mirka Topolánka vyzvu," popsal své rozhodování v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Jste členem grémia, tedy nejvyššího vedení ODS. Nepřivedl jste stranu do prekérní situace, když jste vyzval k odstoupení předsedu?

Zítra se sejde grémium a doufám, že řekne své stanovisko. Také doufám, že se nedostaneme do brachiálního násilí a že budeme hovořit otevřeně. To přece není prekérní situace. Pokud tady existuje demokracie, tak by bylo divné, kdyby demokratická strana nemohla fungovat, když se změní vedení.

Když se dohodneme, tak budeme pokračovat jako doposud. Nakonec to může být rozhodující signál, že volby vyhrajeme.

A.cz: Už jste s ostatními členy grémia mluvil o tom, co dělat dál?

Jediná výměna názorů směrem do grémia byla jedna sms Mirkovi Topolánkovi a druhá, která mi přišla zpátky. Obsah nikomu neřeknu.

A.cz: Grémium bude zítra jednat bez předchozích dohod?

Samozřejmě. Teprve uvidím, jak budou členové grémia reagovat. Od soboty mi volali lidé z celé republiky, proto předpokládám, že členové dají signál svým zástupcům v grémiu. Ale nebudu spekulovat o tom, co se zítra stane.

A.cz: Vyzval jste předsedu strany k odstoupení, máte připraveny další kroky?

Nevím, jak se členové grémia rozhodnou, nemohu mluvit za ostatní. Co udělám dál, se budu rozhodovat až zítra.

A.cz: Přece jen jsou dva měsíce před volbami, ostrá kampaň začne v polovině dubna. To najdete během pár dnů řešení?

Všechno může mít pozitivní význam. Posledními výroky Mirka Topolánka jsme dostali cejch lidí, kteří své výroky nekontrolují. Na jižní Moravě, kde kandiduje, jsou všichni věřící. Nedovedu si představit, že budou volit lídra, který se tak vyjadřuje o církvi. Pokud se to změní, pak šance ve volbách výrazně roste.

A.cz: Co tedy chcete sdělit lidem ve volbách?

Chcete, abych vám prozradil volební kampaň? Neřeknu ani půl slova. To bych naše plány přímo nabídl konkurenci. Naše zásady jsou jasné, demokracie, svoboda a tak dál.

Chceme řešit ekonomickou situaci, jak svědčí plán pro trh práce, který jsme už zveřejnili. A když ukážeme, že jsme schopni reflektovat své výroky, pak voliči uvidí, že to myslíme vážně.

Všechny chci také ujistit, že jsem své kroky nekonzultoval se sociální demokracií, i když je velmi populisticky využili. Odmítám velkou koalici a šlo o mé osobní rozhodnutí.

A.cz: Kampaň ODS nastartovala až dva měsíce před volbami. To bylo plánované nebo jste tak reagovali pod tlakem členské základny?

Na té strategii jsme se dohodli už před Vánoci. Program už je taky de facto hotov. Vzpomínám si na únor 2006, kdy jsme představovali náš program pro minulé sněmovní volby. Dostali jsme se do obrovského středu pozornosti konkurenčních stran a novinářů. Kritizovali nás, že nám v něm spoustu věcí chybí a denně ho "cupovali". Teď jsme zvolili jinou strategii. Náš program bude venku okolo 15. dubna.

A.cz: Je členská základna hodně nervózní, že se "nic neděje"?

Jsou trochu nervózní, ale my se jim snažíme trpělivě vysvětlovat, že ještě nenastal ten správný čas.

A.cz: Správný čas na co? Co chystáte?

Máme to naplánované. Teď přijdnou čtyři cykly představování programu a poté voličům ukážeme v půlce dubna náš program. Lidi jsou sice nervózní, že nejsme vidět na plakátech, ale my jim říkáme, ať počkají, ono to přijde... Základním tématem je ekonomická krize a boj s ní. Detaily vám neprozradím. Chceme vyhrát volby, takové věci se dopředu neříkají.

A.cz: Představili jste voličům opatření, která jsou poměrně tvrdá. Neobáváte se toho, že nepopulární opatření spíše voliče odradí?

Každou pravicovou stranu by mělo ctít, že chce mluvit o ekonomické krizi a návodu, jak z ní ven. To se dá dělat jedině tím, že řekneme, jak to chceme řešit. Mnohokrát jsme od voličů dostali informaci, že jsme strašně nekonkrétní a že neříkáme realitu. A my jsme se rozhodli, že budeme říkat, jak to je, ne balit to do pozlátka.

A.cz: Poradili vám to Američané, kteří vám s kampaní pomáhají?

Američané byli v týmu, řekli nám svůj pohled na svět, ale tohle je vybudováno na podkladě diskuze mezi našimi politiky a odborníky, kteří se kolem nás pohybují. My k tomu dáváme politické stanovisko.

 

Právě se děje

Další zprávy