Uprchlíci nejsou organizovaná armáda, prohlásil Sobotka. Zbytek vlády opozice "umlčela"

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 21. 1. 2016 13:43
Ve Sněmovně proběhla debata o tom, jak by Česká republika měla přistupovat k evropské migrační krizi. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) postup vlády hájil a přimlouval se za co největší evropskou spolupráci. Ožehavý bod týkající se migrace dostaly na program Sněmovny opoziční strany ve spolupráci s vládní KDU-ČSL. Po dnešní debatě se poslanci dohodli na pokračování v úterý příští týden.
Bohuslav Sobotka hájí migrační politiku vlády ve Sněmovně
Bohuslav Sobotka hájí migrační politiku vlády ve Sněmovně | Foto: ČTK

Praha - První letošní debata poslanců na téma migrace nakonec skončila po dvou hodinách bez konkrétního výsledku a jakéhokoliv usnesení. Poslanci si totiž už dříve odhlasovali, že budou na toto téma mluvit pouhé dvě hodiny, což se ukázalo jako naprosto nedostatečná doba.

Přestože se celý bod jmenoval Informace vlády o řešení migrační situace, z vlády stačil podrobněji promluvit jen premiér Bohuslav Sobotka, zatímco ministr Milan Chovanec se nedostal ke slovu vůbec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek promluvil jen krátce.

Hlavní příčinou byl fakt, že poslanci zneužili tzv. faktickou poznámku, která poslanci umožňuje zareagovat ve dvou minutách na vystoupení předcházejícího politika. Když tedy jako první promluvil premiér Sobotka, následně se začalo mnoho poslanců hlásit s faktickou připomínkou, čímž zaplnili téměř celé dvě hodiny.

Uprchlíci utíkají před teroristy, sdělil premiér 

Sobotka se v debatě přimlouval za evropskou spolupráci při řešení migrační krize. Zároveň podpořil pomoc uprchlíkům a postavil se proti těm, kteří chování uprchlíků kritizují.

"Uprchlíci nejsou organizovaná armáda, nemůžeme je ztotožňovat automaticky s teroristy, protože uprchlíci často před islámskými teroristy utíkají," prohlásil Sobotka.

"Migraci může zvládnout jen evropská spolupráce, jednotlivé kroky států EU by na zvládnutí krize nestačily. Je potřeba posílit ochranu vnější schengenské hranice," řekl poslancům Sobotka.

Podle něj Evropa doplácí na to, že se čtyři roky neřešila válka v Sýrii. Dokud tamní situace nebude vyřešená a nebude Islámský stát poražen, tak podle Sobotky bude migrace do Evropy pokračovat.   

V detenčních zařízeních je teď 98 lidí

Sobotka uvedl, že loni udělily české úřady azyl 71 lidem a 385 poskytly takzvanou doplňkovou ochranu. V detenčních zařízeních je nyní 98 lidí, nejvíce z Iráku, Afghánistánu a Ukrajiny. Celkem prošlo těmito zařízeními za poslední měsíce 3315 lidí, nejvíce v srpnu a září.

"Tato čísla ukazují, že Česká republika není cílovou zemí," shrnul premiér.

Podle jeho slov se Česká republika zavázala, že přijme 2 691 uprchlíků, kterým chce co nejvíce pomoci. "Naší povinností je přijmout tyto lidi. Jsme připraveni jim pomoci s bydlením, jazyky a prací," řekl předseda vlády.

Opozice Sobotku ostře kritizuje

Po slovech předsedy vlády okamžitě následovala kritická reakce řady poslanců, kteří premiérovi vyčítali postup jeho vlády i samotné vystoupení.

"Proslov pana premiéra bohužel nezklamal," sdělil poslanec Karel Fiedler z Úsvitu, který se podle svých slov od Sobotky nic nového nedozvěděl. "Popisování současného stavu není to, co jsme očekávali. Nedozvěděli jsme se například to, jak je Česká republika na krizi připravená," vytýkal Sobotkovi poslanec Fiedler.

Ve stejném duchu mluvil další poslanec Úsvitu Marek Černoch, který vyzýval vládu k mnohem větší ochraně hranic. "Migrační krize je invaze, a pokud s ní nezačneme bojovat, tak Česká republika i Evropa dopadnou velmi špatně," tvrdil Černoch.

Mnohem konkrétnější informace chyběly v proslovu také šéfovi ODS Petru Fialovi. "Bedlivě jsem celé vystoupení poslouchal, ale vůbec jsem se nedozvěděl, jak bude vláda reagovat na aktuální situaci," prohlásil Fiala. 

Poslanec za TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil vystoupení Sobotky za "dlouhou přednášku". "Je jasné, že nám tady někteří uprchlíci zůstanou. Postrádám plán, jak tyto lidi integrovat,  protože bude třeba je co nejrychleji a nejlépe integrovat. Vše ostatní je podvádění sama sebe," sdělil poslanec.

Předsedy vlády se zastal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Připadá mně naprosto nehorázné, když musím poslouchat poslance, kteří tvrdí, jak vláda nic nedělá. Řada nesmyslných vystoupení nemá s realitou nic společného," sdělil Zaorálek s tím, že on sám i vláda dělají celou řadu věcí - například se snaží, aby se humanitární pomoc v Sýrii dostala do míst, kde to dosud nebylo možné. "Česká republika se v Sýrii velmi angažuje," řekl ministr.

Podívejte se do zrcadla, uslyšel premiér

Vzhledem ke krátkému času na projednávání se tak poslanci ani veřejnost mnoho informací od vlády nedozvěděli. Premiér Sobotka z toho vinil opozici, která podle něj nepustila řádně přihlášené členy vlády k mikrofonu, protože jednotliví poslanci mluvili v rámci tzv. faktické poznámky - ten, kdo se k ní přihlásí, má přednost před politikem, který se řádně přihlásí ke klasickému, delšímu vystoupení.

"V okamžiku, kdy přijdeme ke krátkým faktickým poznámkám, tak se to svrhává v urážky, v mediální slogany, a už je to jen parodie na debatu," stěžoval si před koncem debaty Bohuslav Sobotka.

Proti jeho slovům se ale ohradil například předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého za tento stav může právě Sobotka. "Nemám radost z toho, jak debata probíhala. Pokud hledáme viníka, není jediný viník, ale jestli hledáte, pane premiére, hlavního viníka, tak se podívejte do zrcadla," prohlásil Stanjura a připomněl, že opozice si musela debatu o migraci vynutit proti vůli premiéra a řadě vládních poslanců.

Stanjura nakonec přišel s návrhem, s kterým většina poslanců souhlasila. Podle tohoto návrhu bude debata o migraci pokračovat v úterý od 15.30 hodin. Aby se ale neopakovala dnešní situace, v úterý dopoledne se zástupci všech politických stran dohodnou na pravidlech debaty, která umožní podrobná vystoupení členů vlády i představitelů politických klubů ve Sněmovně.  

 

Právě se děje

Další zprávy