Sobotka navštíví podruhé Spojené státy, zúčastní se summitu o Islámském státu

ČTK ČTK
11. 9. 2015 17:19
Premiér Bohuslav Sobotka se koncem září zúčastní summitu proti Islámskému státu a terorismu, který se bude konat v New Yorku. "K řešení migrační krize, které dnes Evropa čelí, je potřeba v první řadě stabilizovat situaci na Blízkém východě, což není možné bez porážky či dramatického oslabení ISIL," uvedl Sobotka. Půjde o Sobotkovu druhou návštěvu USA ve funkci premiéra. Koncem měsíce budou v největším městě Spojených států také prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), kteří se zde zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Libor Fojtík, Ekonom

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na konci září zúčastní summitu proti Islámskému státu a terorismu, který se uskuteční v New Yorku. V tiskové zprávě to uvedl úřad vlády. Koncem měsíce budou v největším městě Spojených států také prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), kteří se zde zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN.

"Účast na Summitu proti ISIL v New Yorku považuji za mimořádně důležitou. Islámský stát představuje velkou hrozbu pro mezinárodní bezpečnost, proti které je třeba nekompromisně bojovat," uvedl Sobotka. ISIL je zkratka Islámského státu v Iráku a Levantě, názvu, který IS používal před vyhlášením chalífátu v červnu loňského roku.

"K řešení migrační krize, které dnes Evropa čelí, je potřeba v první řadě stabilizovat situaci na Blízkém východě, což není možné bez porážky či dramatického oslabení ISIL," konstatoval Sobotka v tiskové zprávě.

Summit, jehož se Sobotka zúčastní 29. září, se uskuteční na okraj Valného shromáždění OSN. Půjde o Sobotkovu druhou návštěvu USA ve funkci premiéra.

V rámci své první cesty do USA premiér Sobotka jednal v Bílém domě s viceprezidentem Joe Bidenem, setkal se také s Madeleine Albrightovou a českými krajany a zúčastnil se slavnostního odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy