Sobotka: Naši ministři našli kostlivce za dvě miliardy

Domácí Domácí
Aktualizováno 11. 7. 2014 23:06
Hloubkové audity v resortech ČSSD podle premiéra objevily plýtvání. Zbytečně se měly utrácet stovky milionů, například za luxusní auta nebo drahé kanceláře.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nedostatky a plýtvání za více než dvě miliardy korun odhalily audity, které na svých úřadech provedli ministři sociální demokracie. Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se zbytečně utrácelo za předražené IT zakázky, služby externích firem a za nevýhodné pronájmy.

Po forenzních auditech budou podle Sobotky následovat hloubkové kontroly, které mají najít pochybení konkrétních lidí z ministerstev. Sobotka také řekl, že chce výdaje úřadů postupně stlačit na polovinu.

Omezit by ministři měli výdaje na nákupy služeb od externích firem, vláda chce urychlit zavedení centrálních nákupů například pro IT služby nebo se zbavit nepotřebných budov. "Je také třeba zrušit zbytečné zahraniční cesty," dodal Sobotka.

Zdravotnictví: drahá auta a kanceláře

A na co všechno kontroly přišly? Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vypíchl, že Státní ústav pro kontrolu léčiv měl za předchozího vedení zbytečně utratit 300 milionů za IT zakázky. "Jde o alarmující příklad plýtvání," řekl Němeček.

Dodal, že nový šéf ústavu Zdeněk Blahuta pozastavil zakázky za 280 milionů korun a nechá je prověřit. Další soutěže za 140 milionů pak definitivně zrušil. Lékový ústav v nich chtěl pořídit luxusní auta nebo přepychově vybavené kanceláře pro manažery.

"Pan Blahuta za tři měsíce dosáhl roční úspory za jednu miliardu korun," podotkl Němeček, který dal řediteli Blahutovi ještě další úkol: najít úspory za další jednu miliardu.

Práce: pokuta za soutěž na telefony

Ministryně práce Michaela Marksová Tominová popsala, jak se neúsporně hospodařilo za jejího předchůdce Jaromíra Drábka z TOP 09. A zdůraznila čerstvého kostlivce z minulého týdne: ministerstvo dostalo půlmilionovou pokutu od antimonopolního úřadu za to, že nakoupilo bez soutěže telefony od společnosti Siemens.

"Byl porušen zákon. Tato zakázka jde za panem ministrem Drábkem," řekla Marksová Tominová.

Školství: vyhozených 615 milionů

Stovky milionů se utratily navíc, aniž by to bylo nutné, i v úřadu ministra školství Marcela Chládka. "Provedli jsme rozsáhlý audit a už dnes víme, že 615 milionů bylo vynaloženo nehospodárně," řekl Chládek.

Ministerstvo školství podle svého šéfa Marcela Chládka (ČSSD) chystá trestní oznámení kvůli nehospodárným výdajům, audit odhalil částku 615 milionů korun. Z toho 235 milionů v evropských projektech a ve státních maturitách, řekl ministr. Večer v České televizi Chládek řekl, že ministerstvo v pátek podalo trestní oznámení kvůli pronájmu budovy Corso v Praze. "Ten pronájem byl několikanásobně vyšší, než je běžná cena v centru Prahy," řekl ministr. Stát tak podle něj zaplatil o 180 milionů navíc.

Průmysl: podezřelé realitní obchody

Ministr průmyslu Jan Mládek připomněl kauzu podezřelých obchodů státní firmy ČPP Transgas, která za 351 milionů korun loni nakoupila osm domů v severních Čechách. Poté, co na kauzu upozornily Hospodářské noviny, Mládek šéfovi státního podniku nařídil, aby obchod stornoval. Stát tak má dostat stamiliony zpět a nemovitosti vrátit. Obchod i přesto šetří protikorupční policie.

Dienstbier: Úřad vlády nechce škodu za ProMoPro

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier ještě zmínil kauzu ProMoPro neboli předražené ozvučení konferencí pořádaných v roce 2009 během českého předsednictví EU.

Případ s dvanácti obžalovanými sice míří k soudu, Dienstbier však zdůraznil, že Úřad vlády neuplatnil náhradu škody, která by měla činit 388 milionů. "Česká republika se za předchozích vlád Petra Nečase a Jiřího Rusnoka nepokoušela náhradu škody získat. Úřad vlády navíc dostal za zadání zakázky bez soutěže firmě ProMoPro pokutu půl miliardy korun," připomněl Dienstbier.

Premiér Bohuslav Sobotka dodal, že sankce je vysoká a přesahuje celý roční rozpočet Úřadu vlády.

Na pátečním brífinku scházeli dva ministři ČSSD: šéf vnitra Milan Chovanec a zahraničí Lubomír Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy