Sobotka má na ministerstvo práce i muže z Vysočiny

Martina Machová Martina Machová
2. 1. 2014 20:00
Vedení ČSSD se v pátek dozví, jak si Bohuslav Sobotka představuje seznam ministrů
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Reuters

Praha - Vedení sociální demokracie se v pátek na svém jednání dozví, jak si předseda Bohuslav Sobotka představuje konečný seznam ministrů své vznikající vlády.

Ještě před Vánocemi to sice vypadalo, že osm jmen sociálních demokratů pro vládu je vybráno, během svátků se ale sestava začala měnit.

Začal to stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák, který nominaci víceméně odmítl větou, že preferuje svou novou pozici předsedy poslaneckého klubu ve Sněmovně. Dnes mluví opatrněji. „Volba je ale na předsedovi," řekl deníku Insider.

Z dostupných informací však vyplývá, že je ochoten se podřídit případnému předsedovu rozhodnutí jen v krajním případě. Takže se stále hledá na ministerstvo práce náhradník.

Bohuslav Sobotka odmítá jednotlivá jména komentovat, v předběžném výběru má ale podle zdrojů Insideru čtyři jména. Vedle Romana Sklenáka tam patří v médiích probíraný Vladimír Špidla, jeden muž a jedna žena.

Varianta, že by se Vladimír Špidla vrátil po letech opět do čela úřadu, který řídil v éře Zemanovy vlády, se zdá nejméně pravděpodobná. Podle zdrojů ze sociální demokracie je daleko vážnějším kandidátem jinak méně známý předseda krajské organizace ČSSD na Vysočině Petr Krčál. Insideru přiznal, že se Sobotkou počátkem prosince o ministerstvu práce a sociálních věcí skutečně jednal.

„Nevím, jestli to bylo oslovení. Byl jsem u něj na jednání a v té době měl pět jmen, Doposud od něj nemám zpětnou vazbu," řekl Insideru Krčál. „Byla to obecná konzultace týkající se celého resortu, blíže jsem osloven nebyl," doplnil dnes dopoledne obsah tehdejší schůzky.

Čtěte více v placeném deníku Insider:Pro koho už dělal Sobotkův možný ministr?

 

Právě se děje

Další zprávy