Sobotka: Pokud ČSSD neuspěje v krajských volbách, nebudu kandidovat na šéfa strany

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková, Václav Dolejší
Aktualizováno 11. 7. 2016 8:58
Bohuslav Sobotka spojuje svou politickou budoucnost s podzimními volbami. Obhajovat post předsedy strany a premiéra v parlamentních volbách v roce 2017 bude pouze v případě, že ČSSD získá dostatečnou podporu voličů. Sobotka chce, aby si strana udržela nejsilnější pozici v krajích i v senátorském klubu.
Foto: ČTK

Praha - Voliči v podzimních krajských volbách rozhodnou nejen o příštích hejtmanech, ale také o tom, zda sociální demokracii i nadále povede premiér Bohuslav Sobotka. Ten chce post předsedy ČSSD na jarním sjezdu obhajovat pouze v případě, že strana uspěje v boji o vedení krajů. Stejná podmínka platí i pro to, aby byl volebním lídrem strany do parlamentních voleb v roce 2017.

"Já bych rád udržel nejsilnější pozici sociální demokracie v krajích i nejsilnější senátorský klub. Pokud bude důvěra voličů dostatečná, přijedu příští rok na jaře na sjezd, budu se ucházet o vedení strany a budu chtít vést sociální demokracii do příštích sněmovních voleb,“ řekl Sobotka v obsáhlém rozhovoru, který v pondělí publikovaly Hospodářské noviny.

V krátké době je to další z lídrů současné vládní koalice, který spojil svou politickou budoucnost s výsledkem voleb. Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš v červnu prohlásil, že pokud se příští rok po volbách do Sněmovny jeho hnutí nedostane do vlády, sám se z politiky zcela stáhne. "Jestli nevyhrajeme a budeme v opozici, tak já v opozici nebudu. To je vyloučeno,“ řekl.

Zatímco Babiš bude čekat až na výsledek sněmovních voleb na podzim 2017, o Sobotkovi může být jasno už o rok dřív. V krajích má jeho strana dominantní postavení už osm let, teď má 11 hejtmanů z 13. Premiér už dříve řekl, že by si přál obhájit minimálně sedm z nich.

ANO versus ČSSD

Jeho největším soupeřem přitom bude právě Babišovo ANO. Sobotka tuší, že to bude těžký boj, protože jeho hlavní konkurent má v preferencích dlouhodobě navrch. Naopak obliba ČSSD od posledních sněmovních voleb v roce 2013 příliš neroste a pohybuje se kolem 20 procent.

"Určitě bych chtěl, abychom byli silnější. Ale při náladách, které jsou dnes v Evropě proti tradičním politickým stranám, není úplně špatný výsledek udržet si podporu, se kterou jste vyhráli volby. A na rozdíl od hnutí ANO máme stabilnější voliče,“ prohlašuje premiér.

Sobotka říká, že ČSSD se dlouhodobě nedaří prodávat úspěchy své vlády. "Prosadili jsme body, které se sociální demokracii nikdy předtím nepodařily. Třeba minulý týden zákon o prokazování původu majetku, o čemž vždy všichni sociálnědemokratičtí předsedové řečnili na náměstí. Nezbývá než pracovat na tom, abychom to teď byli schopni sdělit voličům,“ říká Sobotka s výhledem na ostrý start kampaně před krajskými volbami, který přijde v září.

Situace, kdy jsou dva vládní partneři zároveň hlavními rivaly, už dnes čím dál víc komplikuje vztahy v koalici. "Dotáhnout to do konce znamená v případě této koalice především udržet pevné nervy,“ říká Sobotka k častým šarvátkám s Babišem. Naposledy se napětí vyhrotilo minulý měsíc kvůli policejní reformě.

 

Právě se děje

Další zprávy