Sobotka kárá Rathův kraj: Dali jste ČSSD vlastní gól

Martina Machová Martina Machová
17. 6. 2012 16:20
Podle šéfa ČSSD udělali Středočeši chybu, když nerezignovali
David Rath byl tahoun voleb v roce 2008. Podle Předsedy Sobotky nyní střelil vlastní gól do brány ČSSD
David Rath byl tahoun voleb v roce 2008. Podle Předsedy Sobotky nyní střelil vlastní gól do brány ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

Hradec Králové - Otálení vedení středočeských sociálních demokratů s rezignací a svoláním mimořádné konference bylo "nepromyšlené a chybné" a v očích veřejností výrazně zpochybňuje úsilí celorepublikového vedení strany vypořádat se s kauzou důsledně.

Tak hodnotí jednání svých kolegů z Rathova kraje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v interní zprávě, kterou rozeslal sociálním demokratům před zasedáním nejvyššího stranického orgánu. Deník Aktuálně.cz má dokument k dispozici.

Takzvaný ústřední výkonný výbor zasedá v neděli v Hradci Králové a navazuje na sobotní ideovou konferenci, na které socialisté zbrojili na podzimní krajské a senátní volby.

Podle Sobotky mařili vrcholní představitelé středočeské ČSSD snahu Lidového domu ukázat, že sociální demokracie má odvahu přijmout za kauzu politickou odpovědnost.

V překladu to znamená, že Sobotkovi vadí další spojování značky ČSSD se jménem Davida Ratha místo toho, aby se pozornost obrátila zpět k souboji socialistů s Nečasovým kabinetem. Tomu brání především opakované zprávy médií o tom, že vedení středočeské ČSSD místo rázného kroku kličkuje a hraje o své pozice.

Středočeskou ČSSD vede Rathův blízký přítel a spojenec Richard Dolejš a poslední hlasování ukázala, že má se svými lidmi ve vedení této vlivné stranické buňky většinu. 

Sobotka se ve zprávě zabývá také samotným Davidem Rathem. Straníkům píše, že jeho kauza narušila rýsující se vítězství v krajských a senátních volbách a dala politickým oponentům do ruky zbraň, aby jím překryli vlastní kauzy. 

"Byl to ale David Rath, kdo dal vládním stranám pušku do rukou a kdo ji nabil. Byl to on, kdo střelil vlastní gól do brány ČSSD," připomíná Sobotka.

Ještě všichni pospolu. Hlavní postavy středočeské ČSSD
Ještě všichni pospolu. Hlavní postavy středočeské ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Bitva o středočeskou ČSSD

Podle středočeských funkcionářů, kteří rovněž na jednání do Hradce Králové přijeli, je předsedova proklamace spíše" na oko".

"Měl být rázný, když se to řešilo na krajském výkonném výboru, před problémem strčil hlavu do písku," komentoval v kuloárech Sobotkovu zprávu jeden z vnitrostranické opozice dosluhujícího předsedy středočeské organizace Richarda Dolejše.

Pro připomenutí, hlasy delegátů od Dolejše s Rathem patřily mezi pilíře hlasovacího bloku, který loni na jaře vynesl Bohuslava Sobotku do čela sociální demokracie.

Sobotka se navíc účastnil jednání, na kterém se podařilo Dolejšovi prosadit svazující poměr 1:35, určující počet delegátů na již zmiňovanou volební konferenci.

Obecně totiž platí, čím vyšší poměr, tím méně delegátů na konferenci, a tedy i méně lidí, které je potřeba přemluvit, aby hlasovali v něčí prospěch. Zároveň jde o poměr méně demokratický - jeden delegát by zastupoval 35 straníků, čímž je potlačován hlas členské základny.

Tanečky kolem nového vedení

Podle účastníků Sobotka během jednání vedení Středočechů sice připomněl, že doporučený poměr Lidového domu je 1:20, nicméně za dodržení úzu výrazně nebojoval a přešel ho mlčením.

Z iniciativy Dolejšových oponentů z ústředí strany pak předsednictvo ČSSD během sobotního odpoledne schválilo změnu na běžně užívaný poměr 1:20. S konečnou platností nové pravidlo odsouhlasil v neděli i ústřední výkonný výbor.

Ten v neděli rozhodl i o tom, že v případě podezření z korupce a jiných vážných důvodů bude moci vedení ČSSD vyškrtnout kandidáty pro krajské volby.

"Bude možné i po odevzdání kandidátní listiny vyškrtnout kandidáta, případně provést změnu buď na návrh grémia strany, nebo přímo předsedou se souhlasem nadpoloviční většiny členů grémia," popsal nové pravidlo předseda poslanců Jeroným Tejc.

Znamená to podle něj výrazné posílení pravomocí vedení strany zasahovat do kandidátek. Dosud o změnách kandidátních listin mohli rozhodovat jen kraje a vedení strany mělo minimální možnost je měnit.

 

Právě se děje

Další zprávy