Síla slovenské demokracie. Češi blahopřejí Kiskovi

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 3. 2014 11:29
Volby na Slovensku byly podle českého premiéra tvrdé, ale nepochybně regulérní a potvrdily kvalitu slovenské demokracie.
Foto: Vojtěch Marek

Bratislava - Slovensko má za sebou ostrý, ale regulérní volební zápas, který potvrdil sílu tamní demokracie. Tak dnes komentoval výsledky slovenských prezidentských voleb, v nichž zvítězil podnikatel Andrej Kiska, český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Gratuluji panu Andreji Kiskovi ke zvolení prezidentem Slovenské republiky. Pevně věřím, ze pan Kiska ve své ústavní funkci napomůže dalšímu pokračování a rozvoji současných vynikajících česko-slovenských vztahů," uvedl ve svém prohlášení Sobotka.

"Nám velmi blízké Slovensko má za sebou intenzivní, ostrý, ale nepochybně regulérní volební zápas, který potvrdil sílu a kvalitu slovenské demokracie," dodal.

Kiska, který v prvním kole hlasování za Ficem těsně zaostal, druhé kolo volby jasně ovládl. Po mnohdy vypjaté volební kampani, během níž musel ze strany slovenského premiéra čelit řadě výpadů, získal 59,38 procenta odevzdaných hlasů oproti Ficovým 40,61 procenta.

Protestní hlasování

Šéf hnutí ANO a slovenský rodák Andrej Babiš vítězství Kisky nad slovenským premiérem Robertem Ficem očekával. Babiš ČTK řekl, že ho výsledek hlasování nepřekvapil, již první kolo voleb podle něj ukázalo, že Kiska zvítězí. Zda má slovenský podnikatel a filantrop předpoklady k tomu, aby byl dobrým prezidentem, ale Babiš hodnotit nechtěl s odůvodněním, že Kisku nezná.

Příliš překvapen vítězstvím Kisky nebyl ani Sobotka, vzhledem k předchozím výsledkům slovenských prezidentských voleb. Podobný trend se podle něj projevil i v české přímé volbě prezidenta, když zvítězil kandidát mimoparlamentní strany.

"Já se domnívám, že podobně jako Miloš Zeman sbíral určitou část protestních hlasů, tak i pan Kiska na Slovensku získal velkou část hlasů nespokojených voličů," řekl premiér ČTK.

"Slovenské prezidentské volby ukázaly snahu voličů vyvážit dominantní postavení premiéra Fica na slovenské politické scéně a oslabit moc levice. Andrej Kiska představuje pro slovenské voliče naději na změnu," je zase přesvědčen šéf ODS Petr Fiala.

Blahopřání dnes nové slovenské hlavě státu zaslali čeští komunisté. "Dovoluji si popřát Andreji Kiskovi vše nejlepší ke zvolení slovenským prezidentem a doufám, že budou nadále pokračovat nadstandardně dobré vztahy České a Slovenské republiky," uvedl v krátkém prohlášení jejich předseda Vojtěch Filip.

Klady přímé volby

Ke slovenskému hlasování se vedle politiků vyjadřují i čeští komentátoři. Erik Tabery z Respektu míní, že slovenské volby ukázaly, že přímý výběr může přinést i posílení demokracie. Kdyby prezidenta na Slovenku volil parlament, uspěl by podle něj jednoznačně Fico a jeho strana by tak měla pod kontrolou všechny klíčové instituce.

"Přímá volba hlavy státu tuto nebezpečnou dominanci jedné strany zastavila (poměrně drtivě vyhrál Andrej Kiska) a navíc nepochybně přinese novou dynamiku pro celou politickou scénu," podotýká.

"Slovensko v sobotu udělalo po odstavení Mečiara v roce 1998, modernizačních reformách druhé Dzurindovy vlády po roce 2002 a přijetí eura před pěti lety další velký skok směrem k vyspělé Evropě. Slovenská demokracie ukázala obrovskou sílu, když se prezidentem mohl stát člověk, který nikdy nebyl politikem a jehož štáb měl pouhých pět lidí," vyjadřuje zase na webu iDnes.cz svůj názor Luboš Palata, podle něhož je Kiskův úspěch vítězstvím pro celé Slovensko.

Prezidentem se Kiska stane v polovině června, kdy skončí druhý pětiletý mandát Ivanu Gašparovičovi.

 

Právě se děje

Další zprávy