Sobotka: Evropští členové NATO by se měli více angažovat

ČTK ČTK
19. 8. 2014 14:55
Podle premiéra by každý stát měl nést svůj díl odpovědnosti, a ne jen čerpat výhody, které ze členství v NATO plynou.
Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Washington/Praha - Premiér Bohuslav Sobotka vyzval evropské spojence v NATO, aby se s ohledem na ukrajinskou krizi více angažovali v oblasti bezpečnosti. Napsal to v článku pro internetovou verzi amerického časopisu Foreign Policy.

"Je zřejmé, že s ohledem na znepokojivý vývoj poblíž našich domovů je zapotřebí mnohem vážnějšího a dlouhodobějšího přístupu k bezpečnosti. Pokud jde o NATO - a to zejména o jeho evropské členy - staré rčení nám připomíná, že bezpečnost má svou cenu. A všichni musíme být připraveni nést svůj díl odpovědnosti," uvedl Sobotka.

Premiér připomněl, že Česko bude od příštího roku navzdory komplikovanému ekonomickému ovzduší postupně zvyšovat svůj vojenský rozpočet na 1,4 procenta HDP.

Sobotka s návrhem zvýšit armádní rozpočet přišel už v červnu. Reagoval tak na kritiku Američanů, kteří dříve uvedli, že vojenský rozpočet Česka je dvakrát nižší, než předpokládají současná pravidla Severoatlantické aliance.

Postupné navýšení českého armádního rozpočtu

Podle Sobotky by mělo příští rok do armády směřovat 43,5 miliardy korun, což odpovídá plánovaným potřebám ministerstva obrany. Náčelník generálního štábu armády Petr Pavel ale již dříve kontroval, že jen na udržení základních schopností a povinností by bylo třeba alespoň 50 miliard korun ročně.

"Je to mírné nominální navýšení, na druhou stranu není to částka, která by umožnila rozvoj armády," uvedl Pavel. Slibovaných 43,5 miliardy korun je podle něj zastavením propadu.

Ministr obrany Martin Stropnický v dubnu prohlásil, že armádní rozpočet by se měl navyšovat postupně. "To nejde skokem. My bychom nebyli ani schopní to rozumně proinvestovat. Ale jde o trend," řekl.

Náčelník generálního štábu v červnu uvedl, že Česko momentálně není schopno plnit závazky vůči spojencům ani na šedesát procent. Armádě podle něj chybí finance v každém segmentu. Personálně je na 75 procentech toho, co by měla a potřebovala mít, chybí peníze na zásoby munice, výstroj, náhradní díly, údržbu nemovitostí a zejména na obměňování techniky, aby čeští vojáci mohli držet krok s aliančními spojenci.

"Náš závazek nelze měřit jen podle velikosti obranných rozpočtů, ale podle toho, co opravdoví spojenci obětují pro společnou věc, tu nejvyšší cenu - lidské životy," napsal také Sobotka s odkazem na nedávnou ztrátu pěti českých vojáků působících v Afghánistánu.

Díl odpovědnosti za mír v Evropě

Premiér připomněl slova někdejšího prezidenta Václava Havla, který při přijetí pozvání Česka do NATO v roce 1997 podotkl, že tato organizace není jen zárukou bezpečnosti, ale zároveň příležitostí přijmout svůj díl odpovědnosti za mír na evropském kontinentu a přispět k obraně hodnot vyzdvihovaných Aliancí.

"Aliance staví především na solidaritě, zásadním aspektu důvěryhodnosti NATO, který dokazuje, že je důležitější než kdy dříve. Aniž by došlo k eskalaci situace, je důležité, aby Aliance přijala nezbytná opatření, aby uklidnila ty členské státy NATO, které cítí, že jejich bezpečnost by mohla být v ohrožení. V dlouhodobém horizontu bychom měli zintenzivnit společná cvičení, pohotovostní plánování a námořní a letecké hlídky, abychom jmenovali jen několik opatření," upozornil Sobotka.

"Je ale důležité, aby členové NATO brali bezpečnostní záruky Aliance jako obousměrnou cestu, nejen ve výhodách v podobě vyšší bezpečnosti, ale také v povinnostech. To platí pro každý jednotlivý členský stát," dodal český premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy