Sobotka dohodl s Merkelovou vzájemné návštěvy ministrů

Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková, Mikuláš Klang
13. 3. 2014 19:03
Jako první se hned v pátek sejde ministr průmyslu Mládek se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem.
Bohuslav Sobotka a Angela Merkelová
Bohuslav Sobotka a Angela Merkelová | Foto: Reuters

Praha – Čeští a němečtí ministři se začnou vzájemně navštěvovat a intenzivněji spolupracovat. Dohodl se na tom český premiér Bohuslav Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Dohodli jsme se, že by se čas od času scházeli naši ministři, možná i skupiny ministrů, podle témat, která budou aktuální,“ uvedl Sobotka ve čtvrtek na pracovní návštěvě v Německu.

Jako první se hned v pátek sejde ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem. Řešit budou především energetickou politiku.

Brzy by mělo následovat také jednání ministrů odpovědných za vědu a výzkum, které má na české straně na starosti Pavel Bělobrádek.

Ten Aktuálně.cz potvrdil, že plánuje jak návštěvu Německa, tak sousedního Rakouska. "Pokud nám to naše termíny dovolí, tak bych rád minimálně jednu z těchto schůzek absolvoval ještě do letních prázdnin," uvedl Bělobrádek.

Podobným způsobem podle Sobotky česká vláda spolupracuje se Slovenskem nebo Polskem.

Na páteční schůzce chtějí premiér a ministr Mládek řešit především evropský klimaticko-energetický balíček. Ten počítá s omezením skleníkových plynů či zvýšením podílu obnovitelných zdrojů do roku 2030 v rámci Evropy na 27 procent.

Zatímco snížení CO2 česká vláda podporuje, podíl obnovitelné energie je podle ní příliš velký. „My tento cíl z pohledu České republiky vnímáme jako příliš ambiciózní. Domníváme se, že takto rychlý nárůst by mohl mít negativní dopady do cen elektrické energie,“ dodal Sobotka.

Na jednáních proto budou čeští politici prosazovat, aby o podílu rozhodovaly národní vlády. „Úzce se to váže na státní rozpočet a ceny energie. Myslím si, že paní kancléřka pro to vyjádřila porozumění,“ uvedl Sobotka.

Jaké procento by byla česká vláda ochotná přijmout, nechtěl ministr průmyslu Mládek komentovat. „Já bych nerad uváděl konkrétní číslo, ale bylo by, řekněme, výrazně nižší,“ uvedl Mládek.

Německo plánuje ústup od jaderné energie

Užší spolupráce v otázkách energetiky podle Sobotky neznamená, že by česká vláda ustupovala německé strategii. Ta na rozdíl od České republiky, která plánuje dostavbu Temelína, sází na ústup od jaderné energie.

„Naše země mají odlišný energetický mix. Jestliže jsme se dnes dohodli na intenzivních konzultacích například ohledně energetiky, tak to neznamená, že bychom se dohodli na tom, že budeme kopírovat energetický mix, pro který se rozhodlo Německo,“ dodal Sobotka s tím, že půjde spíše o předávání zkušeností.

Premiér také oznámil, že se při setkání s kancléřkou shodl na řešení problémů, které vznikají v české energetické síti kvůli masivnímu zapojení severoněmeckých větrných elektráren. „Bylo už nalezeno technické řešení. V této době se připravuje výstavba transformátorů jak na české, tak na německé straně,“ popsal Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy