Sobotka chce zavést slevu na sociálním pojištění

ČTK ČTK
3. 3. 2014 13:45
Pilotně má být záměr vyzkoušen v Moravskoslezském kraji
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Ostrava - Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce v Moravskoslezském kraji pilotně zkoušet projekt snížení sociálního pojištění.

Měl by pomoci při zaměstnávání některých kategorií nezaměstnaných, týkal by se například lidí ve věku nad 50 let. Programy už připravuje vláda a zkoušet by se podle premiéra měly začít co nejdříve.

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Práci tam nemá přes 90 000 lidí a podíl nezaměstnaných na konci ledna dosáhl 10,9 procenta. Téměř 40 procent nezaměstnaných tvoří lidé nad 50 let. Podle Sobotky by konkrétně zaměřené programy mohly těmto lidem pomoci více než například zavedení předčasných penzí.

"Pokud by tady existovaly programy zaměstnanosti orientované na lidi v předdůchodovém věku, a naše vláda takové programy připravuje, včetně toho, že chceme zavést slevu na sociálním pojištění pro lidi v předdůchodovém věku, tak si myslím, že to je lepší řešení z hlediska stability státního rozpočtu než se vracet k předčasným penzím pro některé zaměstnanecké kategorie," řekl Sobotka.

Vláda je podle něj připravena pustit se do určitého snížení sociálního pojištění pro některé kategorie, kromě lidí ve věku nad 50 let by šlo například o dlouhodobě nezaměstnané absolventy nebo matky po rodičovské dovolené. "Myslím si, že moravskoslezský region je region, kde bychom pilotně mohli tento systém začít co nejdříve zkoušet," řekl premiér.

S představiteli kraje mluvil i o připravenosti průmyslových zón. "Od počátku letošního roku je tady možnost navýšit dotace na vytvoření jednoho nového pracovního místa v rámci investičních pobídek až na 200 000 korun," řekl Sobotka. Podle něj by to mohlo zvýšit atraktivitu průmyslových zón například na Karvinsku a Bruntálsku.

Prodloužení těžby o dva roky

Sobotka se také sešel se zástupci hornických odborů. Řekl, že odboráři souhlasí s návrhem na prodloužení těžby v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku o dva roky, který bude tento měsíc projednávat vláda. Těžební firma OKD chce z úsporných důvodů ztrátový důl zavřít, bez pomoci vlády by to udělala na konci letošního roku.

Mimořádně vysoké znečištění ovzduší v kraji je podle Sobotky druhým klíčovým tématem pro pomoc vládní politiky regionu. Premiér řekl, že o tom bude jednat ve středu s polským premiérem. Svou činnost by podle něj měla zintenzivnit česko-polská skupina, která se ochranou ovzduší zabývá.

"Chci o to požádat ve středu polského premiéra Donalda Tuska. Myslím si, že je strašně důležité, aby se stejně intenzivně na zlepšení parametrů životního prostředí a ovzduší pracovalo jak na české, tak na polské straně," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy