Babišovy dluhopisy byly jasný daňový trik, řekl Sobotka. Jen jsem využil chyby Kalouska, tvrdí Babiš

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 12. 2. 2017 14:19
Premiér Bohuslav Sobotka znovu kritizoval korunové dluhopisy Agrofertu ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše. Ubral ze svého slovníku, místo "o.ebal stát" konstatoval, že Babiš provedl "jednoznačný daňový trik". Andrej Babiš pak na ČT řekl, že Sobotka mohl korunové dluhopisy zrušit, když byl v minulosti sám ministrem financí. Šéf hnutí ANO rovněž řekl, že on to naopak od ledna příštího roku udělá a navrhne zdanit korunové dluhopisy. A peníze, které na nich vydělal, dá na charitu.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka | Foto: ČTK

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) použil "daňový trik", když si koupil korunové dluhopisy Agrofertu. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v diskusním pořadu Partie na TV Prima.

Předseda sociálních demokratů svého koaličního partnera kritizoval už dříve, použil u toho ale ostřejších výrazů.

Sobotka na začátku února uvedl, že Babiš se chová pokrytecky, když inkasuje peníze z dluhopisů Agrofertu, aniž je zdanil, a zároveň se tváří, že bojuje s daňovými úniky. Svým nákupem korunových dluhopisů Babiš "důkladně o.ebal český stát", napsal tehdy Sobotka na svém účtu na Facebooku. 

Andrej Babiš ale nákup korunových dluhopisů Agrofertu dál hájí. V nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že nešlo o jeho pochybení, ale o pochybení tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Já jsem žádný zákon nezneužil, to je jasná Kalouskova chyba. On nebyl schopen získat peníze pro finanční trh, tak je z lidí vytáhl tímto způsobem," řekl Babiš. "Proč nenechali zdanit tyto dluhopisy Kalousek nebo Sobotka od ledna 2013?" dodal šéf ANO.

Babiš rovněž řekl, že on to naopak od ledna příštího roku udělá a navrhne zdanit korunové dluhopisy.  V OVM prohlásil, že vlastní daňové výhody z dluhopisů, které budou do konce letošního roku činit 52 milionů korun, pošle na dobročinné účely. "Pro mě 52 milionů korun nehraje roli," dodal.

Zdanění výnosů z korunových dluhopisů chce Babiš ve Sněmovně připojit k novele zákona poslanců z opozičního klubu TOP 09 a Starostů, která zvyšuje daňové úlevy zejména pro dárce krve. "Zákon jsem nevyužil," zopakoval Babiš k nákupu desetiletých dluhopisů s šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Babiš je má v objemu zhruba za 1,5 miliardy korun.

"Moje firma vydala dluhopisy, aby zajistila financování, a strůjcem toho byl pan (předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav) Kalousek," prohlásil Babiš. Uvedl taky, že transakci na základě anonymního oznámení z Německa prověřuje policie. Z výnosů z takových obligací se nehradí 15procentní daň. Navíc společnosti, které dluhopisy vydávají, si náklady na úroky standardně odečítají od základu daně.

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let minulého století, Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Potom je začaly emitovat i firmy. Kalousek na twitteru uvedl, že státní dluhopisy pro domácnosti má 73 000 investorů. "Dluhopisy Agrofertu za šest procent má jen jediný člověk - Andrej Babiš," napsal.

Babiš podotkl, že existovaly i firmy, které vydávaly obligace s úrokem 18 procent. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013.

Český ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) ovšem Babiše upozornil, že v době koupě dluhopisů už byl v politice a že jeho krok byl neetický, neboť si koupil dluhopisy vlastní firmy osvobozené od daní. Jedná se prý o agresivní využití zákona a měla by se na podobné případy podívat Daňová správa.

Niedermayer také poznamenal, že finanční správa by měla okolnosti vydávání firemních nedaněných korunových dluhopisů prověřit. Měla by podle něho posuzovat, zda společnost peníze skutečně potřebovala, výši úroku, i to, kdo je kupoval, a v případě pochyb daň doměřit. V konečné instanci by potom mohl transakce posuzovat soud. Babiš uvedl, že prošetřeny budou. Finanční správa spadá pod ministerstvo financí, má ale působit nezávisle.

 

Právě se děje

Další zprávy