Sobotka: Až Babiše omrzí politika, hnutí Ano končí

Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková, Jan Němec (redaktor)
15. 1. 2014 14:30
Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou o rizicích, které jeho vládu čekají.
Bohusav Sobotka, budoucí premiér
Bohusav Sobotka, budoucí premiér | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - "Největším rizikem pro hnutí ANO je, pokud by se Andrej Babiš jednoho rána probudil a rozhodl se, že ho politika už přestala bavit. Protože tím okamžikem hnutí ANO končí. Já doufám, že se to nestane během příštích čtyř let," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz budoucí český premiér Bohuslav Sobotka.

Názory politologů, že jeho vláda má už v zárodku příliš rizikových faktorů, než aby vydržela celé čtyři roky, optimisticky odráží: "Na druhou stranu koalice sociálních demokratů, lidovců a Unie svobody čtyři roky vydržela, byť se mezitím třikrát vyměnil předseda vlády."

Každopádně bude muset premiér Sobotka udržet nejen pohromadě vládní koalici, ale připravit se i na výtky vůči svým ministrům z Hradu. Prezident Miloš Zeman už prohlásil, že vládě dá jen "sto dní hájení".

První část rozhovoru s Bohuslavem Sobotkou si můžete přečíst ZDE.

Aktuálně.cz: Když se podíváme na jednoho z ministrů - Jiřího Dienstbiera. Počítali jste s ním jako s lídrem kandidátky pro eurovolby, o víkendu se začalo skloňovat jméno Aleny Gajdůškové. Uvažujete o Gajdůškové?

Bohuslav Sobotka: Předpokládám, že se tím vedení strany bude ještě tento týden zabývat.

My jsme předběžně nominovali Jiřího Dienstbiera, ale podle mého názoru je role lídra kandidátky neslučitelná s tím, že Jiří Dienstbier bude členem nové vlády. Evropské volby jsou už brzy a nový ministr by tak nedělal nic jiného, než vedl kampaň. A my potřebujeme, aby se Jiří Dienstbier věnoval hlavně tvorbě nového legislativního plánu vlády. Tady já nevidím možnost tu roli slučovat. Předpokládám, že ČSSD potenciálního lídra v krátkém čase oznámí.

A.cz: Takže to můžeme říci tak, že Jiří Dienstbier je pro vás důležitější ve vládě jako ministr než jako kandidát do Evropského parlamentu?

Ta úvaha byla tak, jak jsem ji učinil já a jak ji učinil i sám Jiří Dienstbier. Vnímáme spíše jeho roli v domácí politice a ve vládě České republiky.

Březina do čela Úřadu vlády? Nekomentuji...

A.cz: Když se podíváme na ministry nominované za ČSSD, tak třeba za Milanem Chovancem stojí kraj, ale ostatní ministři nemají za sebou hlasy v partaji. Není to příliš velké riziko, nemůže mít vláda vratkou pozici v ČSSD?

Já si myslím, že to tak úplně není, protože každý z těch ministrů pochází z některého z regionů a jsem v kontaktu s představiteli krajských organizací, průběžně s nimi personální rozhodnutí konzultuji.

Především ale ti lidé, které jsme nominovali, byli v převážné většině členy naší stínové vlády. Představili jsme je před volbami a s vědomím, že máme takové kandidáty, pro nás voliči hlasovali. A já bych pokládal za poněkud ošidné, abychom s lidmi hráli hru, že jim před volbami ukážeme stínovou vládu, na tu získáme hlasy a po nich půjde do vlády úplně někdo jiný.

A.cz: Ještě k personáliím: Budete vybírat šéfa Úřadu vlády, mluví se o Pavlu Dvořákovi. Je ve hře i Karel Březina?

Mám dva vážné kandidáty. Mohu potvrdit, že Pavel Dvořák je jedním z nich, ale nechci komentovat další jména. Předpokládám, že se rozhodnu poté, co prezident republiky učiní ten první ústavní rok, tak aby se šéf Úřadu vlády mohl na tu funkci dobře připravit.

A.cz: Takže nám nepotvrdíte, že tím druhým je Karel Březina?

Nebudu říkat žádná jména. Mohu pouze potvrdit, že Pavel Dvořák je jedním z vážných kandidátů.

"Až Babiš přestane s politikou, ANO skončí"

A.cz: Když se Aktuálně.cz ptalo politologů, nedávali vládě dlouhý čas trvání. Podle jich je tam příliš mnoho rizikových faktorů. Nebojíte se třeba efektu Věcí veřejných vzhledem k hnutí ANO?

Já myslím, že největším rizikem pro hnutí ANO je, pokud by se Andrej Babiš jednoho rána probudil a rozhodl se, že ho politika už přestala bavit. Protože tím okamžikem hnutí ANO končí. Já doufám, že se to nestane během příštích čtyř let a že dokončíme mandát a splníme program, který jsme voličům slíbili.

Pokud jde o názory politologů: já rozumím tomu, že politologové něco říkat musí. Na druhou stranu většina, kterou koalice má, je poměrně komfortní a hnutí ANO se mi jeví o něco vyzrálejší, než byly Věci veřejné.

Jejich poslanci jsou vesměs lidé, kteří už něco dokázali, ať už ve veřejném nebo privátním sektoru.

A.cz: Vnímáte tedy hnutí ANO jako stranu jednoho muže, nebo ne?

Ne, není to strana jednoho muže. Navíc ANO nominovalo do vlády dvě ženy, čehož si velmi vážím. Ale hnutí stojí a padá podle mého názoru s politickým angažmá Andreje Babiše.

A.cz: Jak moc by s vaší vládou zacloumalo, kdyby nakonec slovenský soud dal za pravdu Ústavu pameti národa v lustračním sporu Andreje Babiše?

Myslím si, že fakticky to asi nezmění nic na tom, jestli Andrej Babiš má, nebo nemá lustrační osvědčení. I politicky v okamžiku, kdy lidé volili hnutí ANO, vědělo se o problematické minulosti Andreje Babiše. Minimálně se vědělo, že probíhá soud, ve kterém se Andrej Babiš dožaduje svého očištění.

Otázka je, jaké bude a kdy rozhodnutí soudu.

Ale podle mého názoru ty věci vězí tak hluboko v minulosti, že by asi neměly reálný dopad na fungování vlády v této době. Nemám zatím důvod si myslet, že jakékoliv rozhodnutí soudu na Slovensku by mělo způsobit turbulence ve vládní koalici.

Musíme se poučit z hádek Nečasovy vlády

A.cz: Říkáte, že vaše většina ve Sněmovně je komfortní, ale to byla třeba Nečasova většina na začátku také...

To máte pravdu, na začátku taky.

A.cz: A když to vezmeme ze zkušenosti, tak skutečně jediná vláda vydržela celé čtyři roky, a to byla "oposmluvní" Zemanova vláda. Myslíte, že budete premiérem čtyři roky?

Žádná nevydržela čtyři roky, na druhou stranu koalice sociálních demokratů, lidovců a Unie svobody čtyři roky vydržela, byť se mezitím třikrát vyměnil předseda vlády. Tedy tři různé vlády, ale stejná vládní koalice a nebyly předčasné volby. Takže jsou i pozitivní příklady a ty bych si vybíral spíš. Byl bych rád, kdybychom se poučili i z fungování minulé vládní koalice. A pokud tato naše koalice bude fungovat pozitivně a nebude spotřebovávat většinu energie na vnitřní hádky, tak by nás to čtyři roky mohlo udržet pohromadě.

A.cz: Už jste řekl, že program nové vlády by měl být přesnější a obsáhlejší než koaliční smlouva. Ta se ale v některých bodech rodila těžce. Pro představu vyberte nějakou oblast, kam až, do jakých konkrétností program vlády půjde?

Zmíním třeba otázku zákonů iniciativy Rekonstrukce státu. Tam by mělo být jasně řečeno, kdy tyto zákony předložíme, jakým způsobem na nich budeme spolupracovat, třeba i s opozicí. To jsou věci, které můžeme v programu popsat šířeji.

A.cz: Sněmovní schůze příští týden by měla projednat služební zákon, ale právě také zákony z dílny Rekonstrukce státu. Zvedne pro ně ruku ČSSD v té podobě, ve které do Sněmovny přišly, když se její poslanci pod ně nepřipodepsali?

My je pomůžeme poslat do druhého čtení, ale vnímáme tam celou řadu velmi slabých míst. Některé tyto zákony byly šity skutečně horkou jehlou a byly psány lidmi, kteří nemají asi příliš mnoho zkušeností s legislativou. Ale to si myslím, že lze napravit ve druhém a třetím čtení tak, aby tyto zákony byly pregnantní a nemuseli jsme se za jejich podobu stydět. Úmysl je dobrý, proto je v prvním čtení podpoříme, provedení už je horší.

 

Právě se děje

Další zprávy